ՀՀ սննդամթերքի անվտանգության տեսչական մարմինը շարունակում է ամանորյա տոներին ընդառաջ՝ դեկտեմբերի 15-ից սկսած վերահսկողությունը մսի իրացման շուկայում:
Անցած 12 օրերի ընթացքում ՍԱՏՄ տեսուչները մշտադիտարկում են անցկացրել հանրապետության իրացման ցանցի 247 մսի վաճառքի օբյեկտներում:
Խախտումների բնույթը շարունակում է մնալ նույնը. արձանագրությունների կեսից ավելին փաստում են, որ մսեղիքը չի նույնականացվում անասնաբուժական 5-րդ ձևի հետ, այսինքն՝ մսի վրա բացակայում է իննանիշ դրոշմակնիքը, մի շարք դեպքերում էլ վաճառքի հանված մսեղիքը չի ունենում անասնաբուժական 5-րդ ձևը, իսկ մասնատված և սառնարան-ցուցափեղկերում ներկայացված միսը՝ տեղեկատվական թերթիկը:
Թույլ տրված խախտումների համար տնտեսավարողները կկրեն վարչական պատասխանատվություն, իսկ միսն ուղեկցող անասնաբուժական 5-րդ ձևը չունեցող մսեղիքը ենթակա է ոչնչացման կամ օգտահանման:
Կարդացեք նաև
Իրականացվող մշտադիտարկումների ընթացքում Տեսչական մարմնին աջակցել են ՀՀ ներքին գործերի նախարարության ստորաբաժանումները, որոնց ժամանակ արձանագրվել են թե՛ ոչ սպանդանոցային ծագման մսեղիքի, թե՛ սահմանված բոլոր պահանջներին համապատասխանող մսեղիքի տեղափոխման դեպքեր:
Իրավական ակտերի փոփոխության և իրականացված վերահսկողության արդյունքներն առավել տեսանելի-առարկայական են, երբ դիտարկում ենք սպանդանոցային մորթի դինամիկան հոկտեմբերի 1-ից մինչ այսօր.
Հոկտեմբերի 1-ից մինչև դեկտեմբերի 15-ը ներտնտեսային և ծառայություններ մատուցող 72 սպանդանոցներում սպանդի է ենթարկվել միջինում օրական 15 տոննա խոշոր եղջերավոր կենդանի և 12 տոննա խոզ:
Իսկ դեկտեմբերի 15-ից մինչ այսօր սպանդի է ենթարկվել միջինում օրական 78 տոննա խոշոր եղջերավոր կենդանի և 34 տոննա խոզ: Նաև 3-ով ավելացել է ծառայություն մատուցող սպանդանոցների քանակը՝ մորթ է իրականացրել 75 սպանդանոց:
Ակնհայտ է, որ վերջին 12 օրերի ընթացքում սպանդանոցներում իրականացված սպանդի քանակն, ընդհանուր առմամբ, օրական միջինում ավելացել է 3-ից 5 անգամ:
Հարգելի քաղաքացիներ,
Հիշեցնում ենք, որ միս-մսեղիքը պետք է ուղեկցվի դրա սպանդանոցային ծագումը հավաստող անասնաբուժական Ձև 5 վկայականով, միսը պետք է նույնականացվի՝ (պետք է համընկնեն մսի վրայի դրոշմակնիքի և Ձև 5 վկայականի հերթական համարը), կտրատված և սառնարան-ցուցափեղկում դրված միսը պետք է ներկայացված լինի տեղեկատվական թերթիկով (պետք է նույնական լինի Ձև 5 վկայականի և մսի դրոշմակնիքի հետ)։
ՀՀ ՍԱՏՄ