«Վեդի Ալկո» ընկերության սեփականատեր Մանվել Ղազարյանը համակարծիք չէ Խաղողագործների միության նախագահ Արտակ Սարգսյանի դիտարկումների հետ, թե այս տարի փորձ է արվում «խաղողի գնի գլխին խաղ խաղալ»։
Ղազարյանի խոսքով՝ կոնկրետ Արարատի մարզում գրեթե բոլոր գործարանները խաղողագործների հետ պայմանագրեր են կնքում, և սեպտեմբերի 10-ից արդեն մթերումը կսկսվի։
Հիշեցնենք, որ Խաղողագործների միության նախագահ Արտակ Սարգսյանը նախօրեին մեզ հետ զրույցում ասել էր, որ խաղողի մթերումը չսկսված՝ արդեն մանիպուլյատիվ խոսակցություններ են տարվում այն մասին, որ ահռելի բերք է սպասվում, հասկանալի չէ, թե ինչպես են այդքանը մթերելու և այլն, ինչը Սարգսյանին հուշել էր, որ հնարավոր է խնդիրներ առաջանան:
«Նկարագրվածը շատ հեռու է իրականությունից։ Արարատի մարզի գրեթե բոլոր գործարաններն էլ պատրաստվում են խաղող մթերելուն, պայմանագրեր են կնքում։ Ես կարծում եմ, որ առանձնապես խնդիրներ չպետք է լինեն մթերման հետ կապված։ Կառավարությունը օգոստոսի կեսերին մթերողներին 0 տոկոսով վարկ է տրամադրել 24 ամսով։ Այնպես որ, շատ ավելի լավ է վիճակը»,- ասաց Ղազարյանը՝ հավելելով, որ նորմալ բերքի՝ 20 տոկոս շաքարայնությամբ խաղողի մթերման գին է սահմանվել 150 դրամը:
Կարդացեք նաև
Նշենք, որ Խաղողագործների միության նախագահը մեզ հետ զրույցում բարձրաձայնել էր նաև այն խնդրի մասին, որ Հայաստանում շատ ձեռնարկություններ ունեն խաղողի մթերման, վերամշակման լիցենզիա, բայց առանց մթերում իրականացնելու արտադրանք են թողարկում, ինչը հնարավոր է դառնում ներկրված, անհայտ ծագման սպիրտների միջոցով։
Մանվել Ղազարյանի խոսքով՝ նման խնդիր կա, բայց շատ վաղուց օրենքով կարգավորված է ամեն ինչ: «Այստեղ կարող է մեկ այլ խնդիր լինել՝ պետք է խիստ կանտրոլ սահմանել արտահանվող կամ վաճառվող արտադրանքի վրա։ 3 իզոտոպ հասկացություն կա։ Այդ պահանջները պետք է անպայման բավարարվեն։ Իսկ ովքեր կխախտեն այդ պայմանները, պետք է լիցենզիայից զրկվեն։ Լիցենզավորման կարգն այսօր շատ վատն է։ Այն ընդունվել է 2018 թվականի հունիսին։
Եթե ժամանակին մենք լիցենզիայի տուրքի համար 15 միլիոն էինք վճարում, այսօր ընկերություն կա, որ աշխատանքի արդյունքով մի քանի հարյուր միլիոն դրամ է վճարել։ Նման բան աշխարհում չկա։ Տուրքի մասով խնդիր կա, այդ ուղղությամբ պետք է աշխատել։ Թե չէ մթերման մասով դժվար խնդիրներ լինեն»,- եզրափակեց Ղազարյանը։
Սոնա ՀԱՐՈՒԹՅՈՒՆՅԱՆ
Հոդվածն ամբողջությամբ՝ «Ժամանակ» օրաթերթի այսօրվա համարում: