«Գյուղացին չգիտի անասուն պահել և չի ուզում սովորել: Կաթ կթելու կուլտուրայից սկսած մինչև կաթը արտադրողին հասցնելու կուլտուրան մեզ մոտ բացակայում է, իհարկե դա ոչ բոլորին է վերաբերվում»,- նշեց Սննդամթերքի անվտանգության տեսչական մարմնի ղեկավար Գեորգի Ավետիսյանը: Նրա կարծիքով, կաթ արտադրողները ուզում են էժան մթերքով ստանալ գեր շահույթներ և բնական կաթի փոխարեն օգտագործում են կաթի փոշի:
«Հունվարի 16 -ից ուժի մեջ է մտնելու կաթնամթերքի տեխնիկական ռեգլամենտի փոփոխությունը, որտեղ նշված են մակնշման պահանջներ, այսինքն` չի կարող տուփի վրա գրված լինել թթվասեր, եթե կաթնային մթերքի փոխարեն օգտագործված է բուսական յուղ»:
Նա ավելացրեց, որ ՊԷԿ-ի և ՏՄՊՊ-ի կողմից հայտարարված պաշտոնական թիվ և լաբարատոր հետազոտությունների արդյունք չկա, թե որ կազմակերպությունը ինչքան կաթի փոշի է գնում և ինչքան կաթ է արտադրում: Նա նշեց, որ մոնիտորինգ իրականացնելու ծրագիրը կա և երբ ֆինանսավորումը լինի՝ կսկսվի հետազոտությունը և այդ ժամանակ էլ պարզ կդառնա, թե կաթնամթերք արտադրող, որ ընկերություններն են մոլորեցնում և տեղական կաթի տեղ օգտագործում դրսից ներկրված փոշի կաթ: Ամառային ամիսներին կաթնատվությունը կովերի մոտ ավելանում է և ամռանը կունենանք մեծ քանակությամբ կաթ և, հետևաբար, գինն էլ կէժանանա:
Գեորգի Ավետիսյանը նշեց, որ ուսումնասիրություններ կարվեն նաև Հայաստանում աճող բոլոր պտուղ բանջերեղենների և մրգերի շրջանում:
Մանրամասներին կարող եք ծանոթանալ՝ «Ա1+»-ի կայքում: