Այս թանձրուկով կարելի է պատրաստել ոչ միայն լոր, ինչը միշտ չի, որ կարող եք գտնել, այլեւ` հավի ճուտ, ինչպես նաեւ` ամբողջական հավ կամ առանձին հավի թեւիկները կամ բդիկները:
Անհրաժեշտ մթերքները
Լոր-5-6 հատ
Սխտոր-1-2 պճեղ
Եղեգնաշաքար (շագանակագույն շաքար)- 1 ճաշի գդալ
Կիտրոնի հյութ- 0,5 կիտրոնի
Չիլի պղպեղ թարմ կամ չորացրած կամ աղացած- ըստ ճաշակի
Աղ- 0,5 թեյի գդալ
Չորացրած ուրց կամ հազրեվարդ կամ օրեգանո- 0.5 թեյի գդալ
Չորացրած բարբարիս – 1 թեյի գդալ(պարտադիր չէ)
Սոյայի սոուս-1 ճաշի գդալ
Ձիթապտղի յուղ-3 ճաշի գդալ
Պատրաստման եղանակը
Լորիկներին լավ մաքրել եւ լվանալ: Ապա շատ լավ չորացնել թղթե անձեռոցիկով եւ վրաները սուր դանակով մի քանի անցք անել` հատկապես ոսկորների մոտ:
Եթե պատրաստելու եք ոչ թե լոր, այլ հավ կամ ճուտ, նույնպես մի քանի տեղից անցքեր արեք, որպեսզի թանձրուկի համն ավելի լավ վերցնի: Նույն ձեւով պետք է նախապատրաստել նաեւ հավի բդիկները կամ թեւիկները:
Առանձին տարայի մեջ պատրաստեք թանձրուկը: Սխտորը մաքրեք, լվացեք, մանր կտրատեք, լցրեք տարայի մեջ: Լավ լվացած կիտրոնի կեղեւը քերեք, ավելացրեք սխտորին:
Ավելացրեք չիլին` եթե թարմ է, մանր կտրատեք մոտ 1 թեյի գդալի չափ, եթե աղացած է, ավելացրեք ըստ ճաշակի: Ավելացրեք նաեւ բարբարիսը, կիտրոնի հյութը, եղեգնաշաքարը, սոյայի թանձրուկը, չորացրած կանաչին, ձիթապտղի յուղը եւ լավ խառնեք: Հիշեք, որ սոյայի թանձրուկն ինքն իրենով շատ աղի է, եւ աղի քանակը թանձրուկի մեջ շատ քիչ արեք:
Պատրաստի թանձրուկը լցրեք լորիկների վրա, լավ տրորեք, որ ամբողջովին թանձրուկապատվեն բոլոր կտորները:
Տարան ծածկեք փայլաթիթեղով եւ դրեք սառնարան առնվազն մեկ գիշերով: Կարող եք սառնարանում թողնել մինչեւ 2 գիշեր: Պատրաստելուց առաջ նախապես տաքացրեք ջեռոցը 200-220 աստիճան: Լորիկները դրեք ջեռոց մոտ 20 րոպեով, ընթացքում առաջացած հյութից պարբերաբար լցրեք լորերի վրա: 20 րոպեն լրանալուց հետո ջերմաստիճանը դարձրեք 150 եւ թողեք եւս 15 րոպե:
Հանեք լորերը, դրեք մատուցարանի մեջ, առաջացած թանձրուկի վրա դրեք մի կտոր կարագ, նորից դրեք ջեռոցը երեք-չորս րոպեով:
Հանեք թանձրուկը եւ լցրեք լորիկների վրա ու մատուցեք: Կարող եք քամել, նոր լցնել, եթե չեք ուզում ատամների տակ սխտոր, կիտրոնի կեղեւ կամ բարբարիս ընկնի:
Բարի ախորժակ:
Պատրաստեց Մելանյա Բարսեղյանը