Լրահոս
Օրվա լրահոսը

Սալտիմբոկա-saltimbocca` միսն իտալական ձեւով

Հունիս 03,2018 12:30

Վերջերս պատահաբար սուպերմարկետներից մեկում հանդիպեցի թարմ եղեսպակ (шальфей), ինչն այնքան էլ հաճախ չի հանդիպում մեզ մոտ, եւ, բնականաբար, գնեցի: Ու անմիջապես հիշեցի Իտալիայում իմ համտեսած ամենահամեղ ուտեստներից մեկը` saltimbocca a la Romana-ն, որն իտալերենից թարգմանում են այսպես` թռիր բերանիս մեջ, այս դեպքում` հռոմեական ձեւով:

Այս ուտեստի համար անհրաժեշտ է հորթի փափուկ, լավ ծեծվող միս, որը որոշ դեպքերում փոխարինում են հավի եւ խոզի մսով: Հորթի միս գնելը բավականին բարդ էր, այնպես որ` բավարարվեցի հավի կրծքամսով: Արդյունքը հրաշալի էր, այդ պատճառով առաջարկում եմ հենց այդ տարբերակը:

 

Անհրաժեշտ մթերքները

Հավի կրծքամիս- 3 կտոր

Ապխտած միս- 3-6 բարակ շերտ (օրիգինալում պարմյան պրոշուտոն է` Պարմայի մոտակայքում պատրաստված դելիկատես` խոզի հումապխտած ազդր, որը կարելի է փոխարինել ինչպես իսպանական խամոնով, ֆրանսիական ժամբոնով, որեւէ այլ հում ապխտած բեկոնով, այնպես էլ, ծայրահեղ դեպքում, «պաշինայով»)

Եղեսպակի տերեւ- 3-6 հատ

Ձիթապտղի յուղ-3 ճաշի գդալ

Կարագ- 1 ճաշի գդալ

Սպիտակ գինի- 50 մլ

Աղ, սեւ պղպեղ` ըստ ճաշակի

Պատրաստման եղանակը

Հավի կրծքամիսը (եթե ձեր բախտը բերի եւ գտնեք հորթի կամ ծայրահեղ դեպքում խոզի ֆիլե` կարող եք դրանցով պատրաստել, կարեւորը, որ բոլորովին ջլոտ չլինի, լանգետի համար նախատեսված նուրբ միս լինի) լվացեք, ազատեք ավելորդ ջլերից, յուղերից: Եթե ոսկորով եւ կաշին վրան է` հեռացրեք նաեւ դրանք: Կարող եք չգցել, պահեք սառցախցիկում, հարկ եղած դեպքում հավի արգանակ կպատրաստեք:

Այնուհետեւ «բացեք» կրծքամիսը: Դրա համար պետք է շատ սուր դանակով կտրել մի կողքից այնպես, որ այն գրքի պես բացվի: (Տես` լուսանկարում): Այդպես կրծքամիսը ավելի մեծ մակերես է ստանում եւ բարակում է, ինչի արդյունքում` ավելի արագ է եփվում:

Բացելուց հետո ծածկեք պոլիէթիլենե թաղանթով, կամ դրեք սննդային տոպրակների մեջ եւ լավ ծեծեք գրտնակով կամ թակիչով:

Կրծքամսի վրա աղ եւ սեւ պղպեղ արեք` երկու կողմից, թողեք 10-15 րոպե սենյակային ջերմաստիճանում, կամ, հարկ եղած դեպքում` մինչեւ 24 ժամ` սառնարանում:

Յուրաքանչյուր կտորի վրա դրեք ապխտած միսը (լուսանկարներում կարող եք տեսնել երկու տարբերակով` մի դեպքում ֆրանսիական ժամբոնով եմ ծածկել` խոզի հումապխտած ազդրով, մյուս դեպքում`«պաշինայով», ասեմ, որ երկու դեպքում էլ` շատ համեղ էր, համերի տարբերությունն էական չէր) այնպես, որ ամբողջությամբ ծածկի հավի կրծքամիսը, դրա վրա էլ դրեք եղեսպակի տերեւ`1-2 հատ` կախված կրծքամսի չափից: Փոքրիկ փայտիկներով ամրացրեք եղեսպակի տերեւն ու ապխտած միսը հավի կրծքամսին:

Թավայի մեջ լցրեք ձիթապտղի յուղն ու կարագը, տաքացրեք: Սալտիմբոկաները դրեք թավայի մեջ եւ տապակեք երկու կողմից: Կոնկրետ հավի պարագայում, քանի որ շատ բարակ է միսը ստացվում, ամեն կողմից 2-3 րոպեն լրիվ բավարար է: Երբ միսը պատրաստ լինի` դրեք մի կողմ, իսկ թավայի մեջ լցրեք սպիտակ գինին, լավ խառնեք, եւ պատրաստի թանձրուկը լցրեք սալտիմբոկայի վրա եւ մատուցեք:

Կարող եք մատուցել բրնձի, կարտոֆիլի կամ այլ բանջարեղենների հետ:

Բարի ախորժակ:

Պատրաստեց Մելանյա ԲԱՐՍԵՂՅԱՆԸ

 

 

 

Համաձայն «Հեղինակային իրավունքի եւ հարակից իրավունքների մասին» օրենքի՝ լրատվական նյութերից քաղվածքների վերարտադրումը չպետք է բացահայտի լրատվական նյութի էական մասը: Կայքում լրատվական նյութերից քաղվածքներ վերարտադրելիս քաղվածքի վերնագրում լրատվական միջոցի անվանման նշումը պարտադիր է, նաեւ պարտադիր է կայքի ակտիվ հղումի տեղադրումը:

Մեկնաբանություններ (2)

Պատասխանել

  1. ARTEN J MATOSIAN says:

    Hi what is the name of the supermarket. You bought the sage . Thank you

Պատասխանել

Օրացույց
Հունիս 2018
Երկ Երե Չոր Հնգ Ուրբ Շաբ Կիր
« Մայիս   Հուլ »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930