Սնունդն անհրաժեշտ է մարմնի աճի, զարգացման եւ վերականգնման համար: Ուստի պետք է լիարժեք եւ առողջարար մթերք ընդունել: Մեծ նշանակություն ունի սննդամթերքի ճիշտ ընտրությունը, ընդունման ձեւը եւ սննդակարգի պահպանումը: Շատերը, նույնիսկ գիտենալով այս կարեւոր դրույթները, չեն պահպանում դրանք՝ լուրջ վնաս հասցնելով իրենց առողջությանը:
Մասնագետները բազմիցս են նշում, որ լիարժեք սնունդը պիտի պարունակի բավարար չափով սպիտակուցներ, ածխաջրեր, ճարպեր, վիտամիններ, հանքային աղեր, բջջանյութ եւ հեղուկներ: Դրա համար օրվա սննդակարգում անպայման պետք է լինեն սննդանյութերի այս բոլոր խմբերը պարունակող մթերքները: Աշխատեք ընտրել այն սննդամթերքները, որոնք քիչ քանակությամբ են պարունակում աղ, կենդանական ճարպեր եւ խոլեստերին: Աղի քանակը նվազեցնելու համար սեղանից ուղղակի հեռացրեք աղամանը:
Պետք է իմանալ նաեւ, որ տարիքի հետ մարդուն անհրաժեշտ է փոխել իր սնվելու սովորույթները: Եթե անհատն ընդունում է սննդի նույն քանակը եւ պահպանում է նույն ֆիզիկական ակտիվությունը 20-40 տարեկանում, ապա 40 տարեկանում նրա մարմնի քաշը, որպես կանոն, ավելի մեծ է լինում: Դա բացատրվում է նրանով, որ տարիքի հետ փոխվում է նյութափոխանակության ակտիվությունը: Տարիքի հետ պետք Է օգտագործել մարմինն անհրաժեշտ սննդանյութերով ապահովող, բայց քիչ կալորիաներ պարունակող սնունդ: Այսինքն՝ պետք է ավելացնել սպիտակուցների եւ վիտամինների քանակը՝ զուգահեռ նվազեցնելով ածխաջրերն ու ճարպերը:
Պատրաստեց ԱՆՈՒՇ ՄԱԹԵՎՈՍՅԱՆԸ
«Առավոտ»
09.02.2018