Ո՞վ չի սիրում տապակած կանաչի` մանդակ, սիբեխ, սպանախ, եղինջ, ճնճղապաշար, պարոն բանջար, բազուկի ճավեր, խնջլոզ…. Գարնանը դաշտերում աճած եւ տապակելու ենթակա կանաչիներն անթիվ են, սակայն ձմռանը բավարարվում ենք միայն սպանախով եւ բազուկի տերեւներով, եթե նախապես սառցախցիկում չենք պահել մյուս կանաչիներից:
Սակայն շատ համեղ է նաեւ տապակած նեխուրը (քարավուզ), որն ավելի օգտակար է, բնականաբար, թարմ վիճակում` աղցանների մեջ, մզվածքի տեսքով: Բայց, եթե ուզում եք պատրաստել որեւէ մատչելի եւ համեղ, նաեւ` շատ արագ պատրաստվող ճաշ` տապակած նեխուրն իսկականն է:
Անհրաժեշտ մթերքները
1 մեծ կապ նեխուր
1 գլուխ սոխ
2-3 պճեղ սխտոր (պարտադիր չէ)
Բուսական յուղ-2 ճաշի գդալ
Կարագ-1 ճաշի գդալ
Ձու-4 հատ
Համեմուքներ` ըստ ճաշակի
Պատրաստման եղանակը
Նեխուրը լավ լվացեք: Ցողունները կտրատեք 2-3 սմ երկարությամբ կտորների, տերեւները` կիսեք:
Սոխն ու սխտորը մաքրեք, կտրատեք:
Թավայի մեջ տաքացրեք բուսական յուղը, ավելացրեք սոխն ու սխտորը, երբ կտապակվեն, ավելացրեք կարագը, կարմիր եւ սեւ պղպեղները, ապա` կտրատած թարմ նեխուրը (նախապես խաշելու կարիք չկա, շատ արագ է տապակվում): Խառնեք, փակեք կափարիչով եւ թողեք 7-8 րոպե: Դրանից հետո ավելացրեք լավ հարած հավկիթները, որի մեջ նաեւ աղ արեք: Կրկին խառնեք, որ ձուն ամբողջությամբ տարածվի, փակեք կափարիչով, եւ մի րոպեից անջատեք: Մատուցեք տաք-տաք: Կարող եք մատուցել մածունով, ինչպես նաեւ` բալզամիկ քացախով:
Բարի ախորժակ:
Պատրաստեց Մելանյա ԲԱՐՍԵՂՅԱՆԸ