Ընթացիկ տարում պանրի արտադրությունը նվազել է։ Ըստ ԱՎԾ-ի՝ 2017 թվականի հունվար-սեպտեմբեր ամիսներին արտադրվել է 15054,8 տոննա պանիր, ինչը նախորդ տարվա նույն ժամանակահատվածի համեմատ նվազել է 18,4%-ով։ 2016 թվականին արտադրվել է 18451,7 տոննա։
Հայաստանի պանրագործների միության նախագահ Արմեն Գիգոյանը «Փաստ» օրաթերթի թղթակցի հետ զրույցում հայտնեց, որ պանրի արտադրության ծավալների կրճատումը պայմանավորված է կաթի քիչ քանակությամբ։
Այս ամենի վրա ազդել են բնակլիմայական անբարենպաստ պայմանները։
Գիգոյանի խոսքով՝ տարին չորային է եղել, կաթն էլ՝ սակավ։
«Այն բարձրավանդակներում, որտեղ ընդհանրապես խոտը չէր չորանում, նույնիսկ այդ հատվածներում խոտի չորացում է նկատվել, ինչն անմիջապես կապ ունի կթի արդյունավետության, քանակի հետ։ Այս երկու գործոնները բերել են նրան, որ կաթի ծավալները համեմատաբար ավելի քիչ են եղել»,- մատնանշեց Պանրագործների միության նախագահը։
Սպառողական շուկայում գնաճը չի շրջանցել նաև պանրին։ Արդեն իսկ ամիսներ առաջ այն թանկացել է։ 1700 դրամ արժողությամբ պանրի գինն այսօր շուկայում 2000-ի շեմն է հատել։ Արմեն Գիգոյանը նկատեց, որ արտադրության ծավալների կրճատումը կբերի պանրի գնի աճին։ Գնաճը կերևա գալիք տարվա սկզբում։
«Թանկացումներ արդեն եղել են։ Եկող տարվա առաջին կեսին պանիրը կթանկանա։ Ըստ իմ փորձի, եթե մի տարի կաթնատվությունը քիչ է լինում, մյուս տարի՝ շատ է լինում։ Բնությունն ամեն ինչ բալանսավորում է»,- նշեց զրուցակիցը։
Մանյա ՊՈՂՈՍՅԱՆ
Հոդվածն ամբողջությամբ կարող եք կարդալ «Փաստ» թերթի այսօրվա համարում