Սեւ բողկը հայտնի է բազում օգտակար ու բուժիչ հատկություններով: Այն կիրառվում է որպես լեղամուղ, խորխաբեր, ստամոքսահյութի արտադրությունը բարձրացնող, հիպոլիպիդեմիկ՝ իջեցնում է խոլեստերինի մակարդակը արյան մեջ, միջոց: Հյութն օգտագործում են հազի, բրոնխիտների, խռպոտվածության, մրսածության ժամանակ: Որպես տեղային՝ թարմ հյութը օգտագործում են նեւրալգիաների, միոզիտների, ռադիկուլիտների ժամանակ:
Դեղատոմսեր եւ պատրաստուկներ
Լեղաքարային հիվանդություն
Ընդունել 1 թեյի գդալ հյութը օրը 3 անգամ՝ ուտելուց 30 րոպե առաջ:
Հազ, բրոնխիտներ
1. Բողկը կտրատել քառակուսիներով, ավելացնել մեղր՝ այնքան մինչեւ ծածկվի, կամ շաքարավազ ցանել, թողնել 8 ժամ: Ստացված հյութն ընդունել 1 ճաշի գդալ՝ յուրաքանչյուր ժամը մեկ:
2. 1 մաս հյութին խառնել 2 մաս մեղր՝ 50-100 գրամ: Ընդունել 1 ճաշի գդալ՝ օրը 3 անգամ՝ ուտելուց 30 րոպե հետո:
Նեւրալգիաներ, ռեւմատիզմ
4 մաս հյութին խառնել 2 մաս մեղր եւ 1 մաս օղի: Խառնուրդը քսել ցավոտ մասերին:
Միկոզներ
Բողկի սերմերը մանրացնել, ավելացնել քիչ քանակի տաք ջուր, ստացված զանգվածը թանզիֆով փաթաթել եւ դնել սնկային հիվանդությամբ ախտահարված հատվածներին օրը 1-2 անգամ: Բուժման կուրսը 7-10 օր է:
Պատրաստեց ԱՆՈՒՇ ՄԱԹԵՎՈՍՅԱՆԸ
«Առավոտ» օրաթերթ
23.09.2017