Աղացած մսի փոխարեն սնկով լցոնած այս նրբաբլիթները` «բլինչիկները», նույնքան համեղ են եւ կարող են ուրախացնել ձեր բուսակեր հյուրերին կամ ընտանիքի անդամներին:
Անհրաժեշտ մթերքները
Խմորի համար
3 ձու
750 մլ կաթ
250 մլ հանքային ջուր
3 ճաշի գդալ բուսայուղ
2-3 բաժակ ալյուր
0,5 թեյի գդալ սոդա
0,5 թեյի գդալ աղ
Միջուկի համար
Սունկ- 0,5 կգ
Գլուխ սոխ- 1 խոշորը կամ 2 մանրը
Գազար- 2 հատ
Բուսայուղ- 3 ճաշի գդալ
Աղ, պղպեղ, համեմունքներ- ըստ ճաշակի
Թարմ սամիթ կամ համեմ- մի քանի ճյուղ
Պատրաստման եղանակը
Նրբաբլիթի թերթիկները պատրաստելու համար հարեք հավկիթները, ապա ավելացրեք կաթը եւ բուսայուղը, շարունակեք հարել, ավելացրեք սոդան, աղը, ալյուրը, կրկին հարեք եւ քիչ-քիչ ավելացրեք հանքային ջուրը: Խմորը պետք է լինի ծորացող, բայց ոչ շատ ջրիկ:
Ոչ խորը թավան տաքացրեք միջինից քիչ ցածր կրակի վրա եւ 0,5 շերեփի չափով խմորը լցրեք մեջը` շատ արագ շարժելով թավան, որպեսզի խմորը տարածվի ամբողջ թավայով: Երբ խմորի եզրերը սկսեն գունափոխվել` շուռ տվեք նրբաբլիթի թերթիկը, կես րոպե էլ հակառակ կողմից տապակեք եւ վերցրեք կրակից, դրեք ափսեի մեջ: Այդպես պատրաստեք ողջ խմորը: Ստացվում է 20-30 հատ նրբաբլիթի թերթիկ` կախված ձեր թավայի չափից, նաեւ նրանից, թե որքան խմոր եք լցնում թավայի մեջ: Որպեսզի գործն արագ առաջ գնա` կարող եք միաժամանակ 2-3 թավաների վրա պատրաստել խմորը:
Նրբաբլիթի թերթիկները պատրաստելու ընթացքում, կամ դրանից հետո սկսեք պատրաստել նաեւ միջուկը:
Սունկը, գազարն ու սոխը մաքրեք, լավ լվացեք: Խորը թավայի մեջ տաքացրեք բուսայուղը, լցրեք մանր կտրատած սոխը, թողեք տապակվի մոտ 3-4 րոպե` թույլ կրակի վրա, ապա ավելացրեք քերած կամ մանր կտրատած գազարը, թողեք եւս 2-3 րոպե, որից հետո` մանր կտրատած սունկը: Ավելացրեք նաեւ համեմունքներն ու աղը: Լավ խառնելով թողեք եփվի մոտ 10 րոպե: Վերջում ավելացրեք թարմ կանաչին:
Ի դեպ, եթե ցանկանում եք` այս միջուկին կարող եք ավելացնել նաեւ խաշած կամ տապակած հավի կրծքամիս: Այդ դեպքում կդառնա` հավով եւ սնկով լցոնած նրբաբլիթ: Կոնկրետ այս դեպքում ես ունեի մի կտոր գրիլ արված կրծքամիս, որը կտրատեցի տապակած սնկի մի մասի հետ: Կարող եք սնկին ավելացնել նաեւ մանր կտրատած կամ աղացած ընկույզ:
Տապակած սունկը լցրեք որեւէ ամանի մեջ, որպեսզի արագ սառչի: Երբ բոլոր թերթիկները պատրաստ լինեն` սկսեք լցոնել դրանք: Մեկ ճաշի գդալ միջուկը դրեք մեկ թերթիկի եզրին, ապա այն տոլմայի պես փաթաթեք: Շարեք որեւէ տարայի մեջ: Կարող եք պատրաստի նրբաբլիթները սառնարանում պահել 1-2 օր` ոչ ավելի,իսկ սառցախցիկում` մի քանի ամիս: Բայց սառնարան կամ սառցախցիկ դնելուց առաջ դրանք պետք է շատ լավ փաթաթել պոլիէթիլենե թաղանթով կամ տոպրակով, որպեսզի նրբաբլիթները չչորանան եւ համ չկպչի:
Մատուցելուց առաջ նրբաբլիթները տապակեք բուսայուղով` բոլոր կողմերից: Կարող եք մատուցել թթվասերով կամ պանրի թանձրուկով:
Բարի ախորժակ:
Պատրաստեց Մելանյա ԲԱՐՍԵՂՅԱՆԸ
Հարգելի Մելանիա:
Ձեր առաջարկները շատ գրավիչ-համով են:
Լավ կլիներ որ հաշվարկեիք նաև ներկայացված ուտեստների կալորիաները
Հարգելի Առաքել, շատ շնորհակալ եմ բարի խոսքերի համար: Կալորիաները հաշվարկելու մասին Ձեր գաղափարը շատ հետաքրքրիր է: Բայց մի փոքր խնդիր եմ տեսնում. քանի որ իմ առաջարկած բաղադրատոմսերում «աչքաչափը» մեծ դեր ունի` մթերքները ոչ շատ ճշգրիտ հաշվարկով են, օրինակ` 3-4 գդալ, 5-6 բաժակ, եւ այլն, կալորիաների հաշվարկն էլ կստացվեր այդպես «միջինացված», ինչը կարծում եմ, հատկապես սննդակարգին հետեւողների համար այնքան էլ ցանկալի տեղեկատվություն չի լինի: Սակայն, ո՞վ գիտի… 🙂