Եթե սեպտեմբերի 1-ից հետո հաց եւ միս առաքող տնտեսավարողները դա չիրականացնեն մասնագիտացված ավտոմեքենաներով, որոնք ունեն սանիտարական անձնագիր, կենթարկվեն վարչական տույժի։
ՀՀ ԳՆ սննդամթերքի անվտանգության պետական ծառայության իրավաբանական վարչության պետ Արմեն Հակոբյանը պարզաբանեց, որ տուգանքի չափը կազմում է 100-300 հազար դրամ։ Իսկ տվյալ անձնագիրը ձեռք բերելու համար նախատեսված ժամկետում տնտեսվարողն իրավունք չի ունենա առաքում իրականացնել։
«Սննդամթերքի անվտանգության մասին» օրենքով սահմանված է, որ սննդամթերքի փոխադրումը պետք է իրականացվի տվյալ ոլորտի օրենսդրությամբ սահմանված պահանջներին համապատասխանող փոխադրամիջոցներով։ Սա ինտերակտիվ նորմ է, որը տարածվում է սննդամթերք տեղափոխող բոլոր տնտեսավարող սուբյեկտների վրա։ Որպեսզի այս նորմը կատարվի, օրենքը եւս մի պահանջ է դրել, որ տեղափոխող փոխադրամիջոցների համար տրվում է սանիտարական անձնագիր։ Մենք արդեն սահմանել ենք տրամադրման կարգը, կա նաեւ ժամանակացույցը, թե ըստ ոլորտների երբվանից սկսած պետք է փոխադրամիջոցները սանիտարական անձնագրեր ունենան»,- ասաց վարչության պետը։
Նա վստահեցնում է, թե պետությունը հայացքը չի ուղղել միայն սննդամթերքի տեղափոխման խնդրին՝ անտեսելով այդ նույն սննդամթերքի արտադրման պայմանները։ Հայտնի է, որ օրինակ հացաբուլկեղենը շատ դեպքերում արտադրվում է կասկածելի պայմաններում՝ համապատասխան բժշկական հետազոտություններ չանցած անձանց կողմից։ «Շեշտը ամեն ինչի վրա է դրվում։ Խնդրով զբաղվում ենք բոլոր առումներով։ Կոնկրետ մեր քննարկման առարկան վերաբերում է սանիտարական անձնագրին, որը տրվում է սննդամթերք տեղափոխող տրանսպորտային միջոցներին։ Մենք ունենք ստուգման գործիք, դիտարկման գործիք, վերահսկողության տարբեր գործիքներ ունենք, որոնց միջոցով վերահսկում ենք մեր տնտեսավարող սուբյեկտների գործունեությունը»,- ասաց ՍԱՊԾ պաշտոնյան:
Աննա ԶԱԽԱՐՅԱՆ
Հոդվածն ամբողջությամբ կարող եք կարդալ «Հայկական ժամանակ» թերթի այսօրվա համարում