Լրահոս
Դա պե՞տք է մեզ. «Ազգ»
Օրվա լրահոսը

Փիփերթով ապուրը` գլխացավերի, անքնության, աղակուտակումների ամոքիչ սնունդ

Հունիս 08,2017 13:00

Հայկական հին բաղադրատոմսերից փիփերթով ապուրը հայտնի է եղել որպես անփոխարինելի բուժամիջոց գլխացավերի, անքնության, ստամոքս-աղիքային բորբոքումների ժամանակ: Բացարձակապես չունի որեւէ վնասակար հակազդեցություն:

Հայկական խոհանոցում եւ ժողովրդական բժշկության մեջ փիփերթը հայտնի է դեռեւս 10-րդ դարից: Բույսի բուժիչ նշանակությունն ընդգծել է նաեւ 11-րդ դարի պատմիչ եւ փիլիսոփա Գրիգոր Մագիստրոսը:

Ապուրը պատրաստելու համար անհրաժեշտ է 400 գրամ փիփերթի կանաչ զանգված, գլուխ սոխ`150 գրամ, գետնախնձոր` կարելի է նաեւ կարտոֆիլ` 150 գրամ, ձեթ` 150 գրամ, մարվանդակի` նեխուրի ցողուններ` 40 գրամ, խառը կանաչի` 20 գրամ չորացրած ծոթրին` 5 գրամ, կռատուկի ցողուն` 15 գրամ, խաշած հավկիթ` 2 հատ, աղ, կարմիր քաղցր պղպեղ:

Պատրաստման եղանակը: Մանր կտրտած փիփերթը լցնել 2 լիտր եռացող ջրի մեջ, 15 րոպե հետո ավելացնել լվացած, մաքրած եւ կտրատած գետնախնձորը, կամ կարտոֆիլը, նեխուրի ու կռատուկի կտրատած ցողունները, թողնել եռա եւս 20 րոպե: Այնուհետեւ ավելացնել աղը, աղացած կարմիր քաղցր պղպեղը, թարմ կանաչին, մանր կտրտած խաշած հավկիթները:

Առանձին փոքր ամանով կարելի է մատուցել սերուցք կամ թթվասեր:

 

Պատրաստեց ԱՆՈՒՇ ՄԱԹԵՎՈՍՅԱՆԸ

«Առավոտ» օրաթերթ

07.06.2017

 

Համաձայն «Հեղինակային իրավունքի եւ հարակից իրավունքների մասին» օրենքի՝ լրատվական նյութերից քաղվածքների վերարտադրումը չպետք է բացահայտի լրատվական նյութի էական մասը: Կայքում լրատվական նյութերից քաղվածքներ վերարտադրելիս քաղվածքի վերնագրում լրատվական միջոցի անվանման նշումը պարտադիր է, նաեւ պարտադիր է կայքի ակտիվ հղումի տեղադրումը:

Մեկնաբանություններ (0)

Պատասխանել

Օրացույց
Հունիս 2017
Երկ Երե Չոր Հնգ Ուրբ Շաբ Կիր
« Մայիս   Հուլ »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930