Ֆրանսիական այս աշխարհահռչակ թանձրուկը, որին ֆրանսիացիները չգիտես ինչու տվել են «հոլանդական» անունը, իրականում որեւէ կապ չունի Հոլանդիայի հետ, այդ իսկ պատճառով ողջ աշխարհը այդ թանձրուկը հենց ֆրանսիական եղանակով էլ հնչեցնում է «հոլանդեզ»:
Ծնեբեկի եւ հոլանդեզ թանձրուկի համադրությունը հայտնի է շատ վաղուց, կարելի է ասել` դասական տարբերակ է: Հոլանդեզ թանձրուկով մատուցում են նաեւ ձուկը, այլ բանջարեղեններ, ինչպես նաեւ թերխաշ ձուն կամ ձվածեղը: Դե, իսկ «պաշոտ» եղանակով եփված ձուն` հոլանդեզ թանձրուկով, արդեն վաղուց ինքնուրույն եւ շատ հայտնի ուտեստ է` «բենեդիկտ» անունով:
Ամեն դեպքում, հոլանդեզն այն սոուսն է, որը պատրաստվում է ընդամենը 5-10 րոպեում, սակայն տոնական եւ ինքնատիպ տեսք ու համ կարող է տալ ձեր շոգեխաշած կամ ջեռեփուկ բանջարեղենին, ձկանը կամ հավին, այնպես որ հիշեք հոլանդեզի մասին, երբ չգիտեք ինչ մատուցել:
Վերադառնանք մեր բաղադրատոմսին:
Կարդացեք նաև
Անհրաժեշտ մթերքները
Ծնեբեկ- 500 գրամ
Հոլանդեզ թանձրուկի համար
Ձվի դեղնուց- 2 ձվի
Կարագ- 100 գրամ
Կիտրոնի հյութ- 1-2 ճաշի գդալ
Աղ եւ սեւ պղպեղ- ըստ ճաշակի
Պատրաստման եղանակը
Ծնեբեկը լավ լվացեք: Տակի հատվածի ամենաչոր մասը` մոտ 3-4 սմ, կտրեք եւ նետեք: Այդ մասը փայտանման է, եւ որքան էլ եփեք, չի փափկի ու համեղ չէ: Եթե ունեք այլ բանջարեղեն, դրանք էլ լվացեք: Օրինակ` բրոկոլի, ծաղկակաղամբ, կարտոֆիլ, գազար եւ այլն:
Մեծ կաթսայի մեջ առատ ջուր եռացրեք, մեջը լցրեք 1 ճաշի գդալ աղ: Ծնեբեկը` ներքեւի մասով, դրեք եռացող ջրի մեջ, եւ ուղիղ 3 րոպեից հանեք: Նույն ձեւով կիսախաշեք նաեւ մյուս բանջարեղենները: Թողեք մի թեթեւ սառչի եւ լավ ջրքամվի, մինչեւ պատրաստեք հոլանդեզ թանձրուկը:
Երկու ձվի դեղնուցը լցրեք հրակայուն ամանի մեջ, թեկուզ` փոքրիկ կաթսայի: Մեկ այլ կաթսայի մեջ դրեք կարագի կտորը: Կարագով կաթսան մի քանի րոպեով դրեք շատ ցածր կրակի վրա:
Դեղնուցները լավ հարեք եւ դրեք ջրային բաղնիքի վրա, այսինքն` կրակի վրա դրված ավելի մեծ կաթսայի վրա, որի մեջ մեկ բաժակի չափ ջուր է լցված:
Շարունակեք հարել ձուն եւ քիչ-քիչ ավելացնել հալված կարագը: Անընդհատ խառնեք, ավելացրեք նաեւ կիտրոնի հյութը, աղն ու պղպեղը: Մոտավորապես 3-5 րոպեում զանգվածը դառնում է թանձր, մայոնեզատիպ: Վերցրեք կրակից, եւս կես րոպե շարունակեք հարել: Եթե ցանկանում եք` կարող եք ավելացնել նաեւ կես պճեղ քերած սխտոր կամ մանր կտրատած թարխուն:
Կիսաեփ բանջարեղենը շարեք մատուցարանի վրա, վրան լցրեք թանձրուկը եւ մատուցեք: Վստահեցնում եմ` շատ համեղ է, բոլորը գոհ կմնան:
Բարի ախորժակ:
Պատրաստեց ՄԵԼԱՆՅԱ ԲԱՐՍԵՂՅԱՆԸ
«Առավոտ»
20.05.2017
ծանր է…
կանաչ կայ, երեւոյթով թեթեւ է,
սակայն խորքին մէջ իւղոտ եւ ծանր է…
չասացի թէ համեղ չէ
սակայն ոնց որ… պարկեշտ չի