Այս տորթի մեջ այնքան նուշ կա, որ այլ անուն դժվարացա հորինել նրա համար, իսկ «Նուշիկը» շատ սազում է նշահամ, փխրուն եւ նուրբ այս տորթիկին:
Անհրաժեշտ մթերքները
Կրեմի համար
Կաթ-250 գրամ
Կարդացեք նաև
Ձվի դեղնուց- 2 հատ
Շաքարավազ- 1 բաժակ
Եգիպտացորենի կամ կարտոֆիլի օսլա-2 ճաշի գդալ
Վանիլի ձողիկ-1 հատ (կարող եք փոխարինել վանիլի մզվածքով կամ փոշի վանիլինով)
Կարագ- 150 գրամ
Նշի ալյուր- 50 գրամ
Մանրացրած նշաբլիթ – 1-2 հատ
Նշի լիկյոր (ամարետո)- 1 ճաշի գդալ (պարտադիր չէ)
Խմորի համար
Ձու- 3 հատ
Ձվի սպիտակուց- 2 հատ
Շաքարավազ- 1 բաժակ
Կարագ- 200 գրամ
Սերուցք- 100 գրամ (կարող եք փոխարինել թթվասերով)
Տանձ- 1 հատ
Ալյուր-1 բաժակ
Աղ- ¼ թեյի գդալ
Սոդա- ½ թեյի գդալ
Նշի ալյուր – 100 գրամ
Զարդարելու համար
Մանրած նուշ- 2-3 ճաշի գդալ
Նշաբլիթներ ( կամ «ամարետի» թխվածքաբլիթներ)- ըստ ճաշակի
Պատրաստման եղանակը
Քանի որ եփովի կրեմ ենք օգտագործելու, սկզբից պատրաստենք կրեմը: Եթե ունեք վանիլի ձողիկ (կարող եք գտնել համեմուքների խանութներում կամ պատվիրել համացանցով), երկայնքով կիսեք եւ միջուկը` մանր, սեւ հատիկները դանակի բութ կողմով հանեք եւ լցրեք կաթսայի մեջ, որի մեջ գցեք նաեւ կիսված ձողիկը: Ավելացրեք կաթն ու շաքարավազը եւ դրեք թույլ կրակին: Պարբերաբար խառնեք, որ շաքարավազը լուծվի:
Առանձին կաթսայի մեջ լավ հարեք ձվի դեղնուցները եւ օսլան: Հենց կաթը հասնի եռման աստիճանին, շատ բարակ շիթով կաթն ավելացրեք հարած ձվի եւ օսլայի խառնուրդի վրա` անընդհատ խառնելով, որպեսզի ձուն չեփվի կաթի տաքությունից:
Ապա այս ողջ խառնուրդը կրկին դրեք շատ թույլ կրակի վրա: Պարբերաբար խառնեք, մինչեւ պնդանա: Կարող եք վանիլի ձողիկը հանել, լվանալ եւ դնել ձեր շաքարամանի մեջ` կունենաք վանիլի բնական բուրմունքով շաքարավազ:
Կրեմը դրեք սառչի, անցեք խմորի պատրաստմանը:
Կարագը հալեցրեք: Ձվի դեղնուցները հարեք շաքարավազի հետ, ապա ավելացրեք հալած կարագը, շարունակեք հարել: Առանձին ամանի մեջ հարեք սպիտակուցները: Մեկ այլ ամանի մեջ` սերուցքը:
Ձվի դեղնուցով խառնուրդին ավելացրեք ալյուրը, նշի ալյուրը (համեմուքների խանութներում վաճառվում է նշի ալյուր, բայց կարող եք պարզապես աղացած նուշ վերցնել) եւ սոդան: Տանձը լվացեք, մանր կտրատեք, ավելացրեք խմորին: Ավելացրեք լավ հարած սերուցքը, ապա` սպիտակուցը: Այս երկուսն ավելացնելիս` մի օգտագործեք էլեկտրական հարիչ, խառնեք փայտե կամ սիլիկոնե գդալով:
Ջեռոցի թավայի մեջ լցրեք խմորը ու դրեք նախապես 180 աստիճան տաքացրած ջեռոցը: Մոտ կես ժամից փայտիկի օգնությամբ ստուգեք խմորի պատրաստվածության աստիճանը: Եթե պատրաստ է` անջատեք, թողեք 10 րոպե ջեռոցում հանգստանա, ապա հանեք: Երբ ամբողջությամբ սառչի` մեջտեղից կիսեք:
Մինչ խմորը ջեռոցում եփվում է, շարունակեք պատրաստել կրեմը: Կարագը, որ նախատեսված էր կրեմի համար լավ հարեք, գդալ-գդալ ավելացրեք կաթնային խառնուրդը, որը պետք է ամբողջովին սառած լինի: Ավելացրեք նաեւ կրեմի համար նախատեսված նշի ալյուրը եւ նշի լիկյորը` ամարետոն:
Կրեմի կեսը քսեք շերտերից մեկին: Վրան մանրեք մեկ-երկու հատ նշաբլիթ (миндальное печенье): Դրեք հաջորդ շերտը: Սրա վրա էլ քսեք կրեմը, ապա կրեմապատեք եզրերը: Տորթը զարդարեք մանրած նշով եւ նշաբլիթներով:
Դրեք սառնարան` առնվազն 4-5 ժամով, իսկ ավելի լավ է` ամբողջ գիշեր: Առավոտյան վայելեք այս նրբահամ եւ անկրկնելի տորթը:
Բարի ախորժակ:
Պատրաստեց Մելանյա Բարսեղյանը
«Առավոտ»
25.02.2017