Մանդարինը, ինչպես նաեւ մնացած ցիտրուսային մրգերն առանձնանում են իրենց օգտակարությամբ: Այն պարունակում է երկաթ, մագնեզիում, ֆոսֆոր, կալիում, կալցիում, նատրիում, վիտամիններ B1, B2, B3, B5, B6, B9, C: Պարունակում է նաեւ ջուր, սպիտակուցներ, ճարպեր եւ սննդային մանրաթելեր: Մանդարինի հյութը իր բուժիչ հատկությամբ մոտ է նարնջի հյութին: Այն համակցելով այլ հյութերի հետ՝ օգտագործում են չարորակ ուռուցքների, սակավարյունության, աթերոսկլերոզի, հիպերտոնիայի, ճարպակալման, մրսածության, ցածր թթվայնությամբ ուղեկցվող գաստրիտի, լյարդ-լեղապարկային, երիկամաքարային, մաշկային հիվանդությունների դեպքում: Կարելի է պատրաստել նույնպիսի բուժամիջոցներ, ինչպես կիտրոնի, նարնջի, թուրինջի դեպքում:
Հակացուցումներ. 12-մատնյա աղիի, ստամոքսի սրված խոցային վիճակների, բարձր թթվայնությամբ ուղեկցվող գաստրիտի, էնթերոկոլիտի դեպքում պետք է զգուշանալ մանդարինի հյութի մեծ քանակների օգտագործումից:
Պատրաստեց ԱՆՈՒՇ ՄԱԹԵՎՈՍՅԱՆԸ
«Առավոտ»
Կարդացեք նաև
20.12.2016