Լրահոս
ՄԻՊ-ն էլ տեղյա՞կ չէ
Օրվա լրահոսը

Ոլոռը պաշտպանում է քաղցկեղից եւ լավ ազդեցություն ունի ոսկորների վրա

Հոկտեմբեր 01,2016 13:00

Ոլոռը բակլազգիների ընտանիքի միամյա եւ բազմամյա մշակաբույս է, որի հասուն սերմերը պարունակում են 26% սպիտակուցներ:

Համեմատած այլ բանջարանային մշակաբույսերի հետ՝ ոլոռը սպիտակուցային նյութերով ամենահարուստն է եւ սննդարժեքի տեսակետից գրավում է առաջին տեղերից մեկը։ Ոլոռի չոր նյութի մեջ սպիտակուցային նյութերը միջին հաշվով կազմում են մոտ 22-32%, շաքարները՝ 16-27%, օսլան՝ 10-31%, ճարպերը՝ 1,6-2%, թաղանթանյութը՝ 2-6%։ Կալորիականությամբ ոլոռը 1,5-2 անգամ ավելի բարձր է, քան մյուս բանջարեղենները։ Ոլոռը հարուստ է նաեւ A, B եւ C վիտամիններով։ Այն նվազեցնում է խոլեստերինի մակարդակը: Պաշտպանում է քաղցկեղից եւ լավ ազդեցություն ունի ոսկորների վրա:

Ոլոռի եփման տեւողությունը 1-1,5 ժամ է: Հարկավոր է ոլոռի վրա լցնել սառը ջուր եւ եփել թույլ կրակի վրա` կափարիչը ծածկած վիճակում:

Հարկավոր է հիշել, որ ոլոռի պատիճները լավ կպահպանեն իրենց գույնը, եթե եփվեն մեծ քանակությամբ ջրում:

Կանաչ ոլոռը կպահպանի իր բնական գույնը, եթե եփելիս մի քիչ շաքարավազ ավելացնեք:

Եթե ոլոռը հին է, հարկավոր է նախօրոք թրջել:

Եփելու ժամանակ ոլոռի վրա խորհուրդ չի տրվում սառը ջուր ավելացնել, դրանից ոլոռը դառնում է անհամ:

Ոլոռի վրա հարկավոր է աղ գցել, երբ արդեն պատրաստ լինի: Հակառակ դեպքում՝ այն չափից ավելի կեփվի, կանհամանա:

Եփած ոլոռից խյուս պատրաստելու համար անհրաժեշտ է տրորել տաք վիճակում, չթողնել սառչի, այդ դեպքում խյուսը կստացվի միատարր, առանց գնդիկների:

Պահածոյացված կանաչ ոլոռը տաքացնել եփուկի հետ միասին, որից հետո եփուկը թափել:

Պատրաստեց ԱՆՈՒՇ ՄԱԹԵՎՈՍՅԱՆԸ

«Առավոտ» օրաթերթ

30.09.2016թ.

Համաձայն «Հեղինակային իրավունքի եւ հարակից իրավունքների մասին» օրենքի՝ լրատվական նյութերից քաղվածքների վերարտադրումը չպետք է բացահայտի լրատվական նյութի էական մասը: Կայքում լրատվական նյութերից քաղվածքներ վերարտադրելիս քաղվածքի վերնագրում լրատվական միջոցի անվանման նշումը պարտադիր է, նաեւ պարտադիր է կայքի ակտիվ հղումի տեղադրումը:

Մեկնաբանություններ (0)

Պատասխանել

Օրացույց
Հոկտեմբեր 2016
Երկ Երե Չոր Հնգ Ուրբ Շաբ Կիր
« Սեպ   Նոյ »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31