Լրահոս
Օրվա լրահոսը

Մաղադանոսը` տրամադրություն բարձրացնող, կայտառացնող միջոց

Հոկտեմբեր 01,2016 12:30

Մաղադանոսը, որը նաեւ կարոս է կոչվում, համեղ, օգտակար կանաչի-համեմունք է: Այն օգտակար է ամբողջությամբ` արմատները, տերեւները եւ սերմերը: Սերմերը պարունակում են եթերայուղեր (2-6%), ճարպայուղեր (22%), ֆլավոնային գլիկոզիդներ, հարուստ են նաեւ հանքային աղերով ու վիտամիններով: Կա նաեւ կարոտին եւ մեծ քանակությամբ (22%) ճարպայուղեր։ Այն հարուստ է հանքային աղերով եւ միկրոտարրերով՝ կալիում, կալցիում, մագնեզիում, երկաթ, ֆոսֆոր եւ այլն։ Տերեւների թուրմը եւ սերմերը (փոշու ձեւով) միզամուղ են։

Ունի ախորժակը բարձրացնող, մարսողությունը կարգավորող, քրտնամուղ, լեղամուղ ազդեցություններ: Ժողովրդական բժշկության մեջ բույսը օգտագործվում է իբրեւ հակաբորբոքիչ միջոց: Կիրառվում է ջրգողության, սրտային ծագում ունեցող այտուցների, երիկամի եւ միզապարկի քարերի, լեղաքարային հիվանդության, շագանակագեղձի բորբոքումների դեպքերում:

Մաղադանոսի թարմ արմատները եւ հատկապես սերմերը ունեն ուժեղ միզամուղ հատկություն։ Մաղադանոսը պարունակում է ֆոլաթթու, որը հանդիսանում է արյունաստեղծ օրգանների հզոր խթանիչ։ Ժողովրդական բժշկության մեջ մաղադանոսն օգտագործել են որպես տրամադրություն բարձրացնող, մարդուն կայտառացնող միջոց։ Նրանով բուժել են երիկամի քարային, միզապարկի, ինչպես նաեւ շագանակագեղձի հիվանդությունները։
Մաղադանոսի մեջ պարունակվում է հակաքաղցկեղային հատկություններով օժտված միրիստիցին բաղադրիչը, որն ընդունակ է լյարդն ու աղիները պաշտպանել քաղցկեղի տարբեր տեսակներից։

Մաղադանոսի խիտ եփուկը կիտրոնի հյութի հետ օգտակար է կոսմետիկայի մեջ, դեմքի պեպենների եւ այլ լաքաների բուժման համար։ Մաշկը սպիտակեցնելու նպատակով հարմար է օգտագործել մաղադանոսի թարմ հյութը՝ ամեն օր մաշկին քսելու ձեւով:

20 գրամ մանրացրած հումքը թրմել մեկ բաժակ եռման ջրում, խմել 1/3-ական բաժակ, օրական 3 անգամ, ուտելուց առաջ: Կարելի է օգտագործել նաեւ սառը ջրաթուրմը. մեկ թեյի գդալ սերմերը թրմել մեկ բաժակ ջրում, 8 ժամվա ընթացքում: Ջրաթուրմը խմել 1/4-ական բաժակ, օրական 4 անգամ:

Եփուկ պատրաստելու համար մանրացրած սերմերն աղում են եւ ստանում փոշի: Այդ փոշուց վերցնում են 4 թեյի գդալ եւ եռացնում 15 րոպե, որից հետո սառեցնում են, քամում ու խմում մեկական ճաշի գդալ, օրական 4-6 անգամ:

Պատրաստեց ԱՆՈՒՇ ՄԱԹԵՎՈՍՅԱՆԸ

«Առավոտ» օրաթերթ

30.09.2016թ.

Համաձայն «Հեղինակային իրավունքի եւ հարակից իրավունքների մասին» օրենքի՝ լրատվական նյութերից քաղվածքների վերարտադրումը չպետք է բացահայտի լրատվական նյութի էական մասը: Կայքում լրատվական նյութերից քաղվածքներ վերարտադրելիս քաղվածքի վերնագրում լրատվական միջոցի անվանման նշումը պարտադիր է, նաեւ պարտադիր է կայքի ակտիվ հղումի տեղադրումը:

Մեկնաբանություններ (0)

Պատասխանել

Օրացույց
Հոկտեմբեր 2016
Երկ Երե Չոր Հնգ Ուրբ Շաբ Կիր
« Սեպ   Նոյ »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31