Լրահոս
Օրվա լրահոսը

Ֆետա պանրով եւ սպանախով հունական կարկանդակ՝ Spanakopita

Մայիս 22,2016 12:30

Հունական խոհանոցի զարդերից մեկը հունական հայտնի «ֆիլո» խմորով, հունական ֆետա պանրով այս կարկանդակն է՝ շատ նուրբ համով եւ շատ գեղեցիկ:

Անհրաժեշտ մթերքները

Ֆիլո խմոր- 450-500 գրամ (երեւանյան սուպերմարկետներում վաճառվում է ֆիլո խմոր)
Ֆետա պանիր- 300 գրամ
Սպանախ-1 կապ
Ձու-2 հատ
Սխտոր-1 պճեղ (պարտադիր չէ)
Կանաչ սոխ- 3-4 ճյուղ
Կաթ- 1 բաժակ
Համեմունքներ՝ որեւէ սուր համով չորացրած կանաչի, օրինակ՝ ուրց, հազրեվարդ, անանուխ կամ ծիթրոն, աղացած կարմիր պղպեղ, աղացած սեւ պղպեղ
Թարմ չիլի պղպեղ՝ մանր կտրատած վիճակում- մոտ 1 ճաշի գդալ
Որեւէ ընկույզ՝ ցանկալի է մայրու ընկույզ (кедровые орешки), սակայն վատ չի նաեւ սովորական ընկույզը՝ մանրած վիճակում կամ նուշը: Ծայրահեղ դեպքում կարելի է ընկույզի փոխարեն վերցնել դդմի կամ արեւածաղկի սերմեր:
Կարագ կամ հալած յուղ- 100 գրամ

Պատրաստման եղանակը

Ֆիլո խմորը առնվազն 10 ժամ առաջ հանեք սառցախցիկից, որպեսզի ամբողջովին ապասառեցվի: Ֆետա պանիրը պատառաքաղով տրորեք, ավելացրեք լվացած, լավ չորացրած եւ կտրատած սպանախը, սխտորը, սոխը, թարմ պղպեղը, ընկույզը, համեմունքները եւ մեկ հավկիթ: Լավ խառնեք: Դառնում է բավականին փափուկ զանգված:

Pirog_3

Կարագը հալացրեք: Վրձինով քսեք ապակյա կամ մետաղյա հրակայուն տարայի հատակին: Ֆիլոյի շերտերը դրեք իրար վրա, յուրաքանչյուր շերտի վրա նախապես հալած կարագ քսելով: 4-5 շերտ դնելուց հետո միջուկի կեսը գդալ-գդալ շարեք խմոր վրա՝ շախմատաձեւ:

Pirog_2 Վրան դրեք եւս երկու շերտ՝ չմոռանալով կարագ քսել, ապա մնացած միջուկը գդալ-գդալ դրեք այն մասերում, որտեղ չէր դրվել նախորդ շերտի ժամանակ: Վրան շարեք մնացած շերտերը՝ կարագոտելով: Շատ սուր դանակով կտրատեք կարկանդակը: Ավելացած յուղը լցրեք կարկանդակի վրա եւ դրեք 200 աստիճան տաքացրած ջեռոցը՝ գրեթե 30 րոպեով, մինչեւ լավ կարմրի:

Pirog_1
Որոշ տարբերակներում այս կարկանդակի վրա ջեռոցից հանելուց անմիջապես հետո լցնում են մեկ բաժակ կաթի հետ լավ հարած մեկ ձվի խառնուրդը: Կարկանդակը մատուցում են ջեռոցից հանելուց 15-20 րոպե հետո: Սակայն առանց կաթնաձվային խառնուրդի էլ է շատ համեղ՝ ավելի խրթխրթան է: Երկու տարբերակն էլ շատ հաջող է, ընտրեք ձեր ճաշակով:

Pirog_5

Կարկանդակը համեղ է նաեւ սառած վիճակում: Բարի ախորժակ:
Պատրաստեց ՄԵԼԱՆՅԱ ԲԱՐՍԵՂՅԱՆԸ

«Առավոտ»

21.05.2016

Համաձայն «Հեղինակային իրավունքի եւ հարակից իրավունքների մասին» օրենքի՝ լրատվական նյութերից քաղվածքների վերարտադրումը չպետք է բացահայտի լրատվական նյութի էական մասը: Կայքում լրատվական նյութերից քաղվածքներ վերարտադրելիս քաղվածքի վերնագրում լրատվական միջոցի անվանման նշումը պարտադիր է, նաեւ պարտադիր է կայքի ակտիվ հղումի տեղադրումը:

Մեկնաբանություններ (2)

Պատասխանել

  1. Հ.Շ. says:

    ֆետան – ըլլայ ան յունական կամ պուլկարական -, մի քիչ թթու պանիր է: Խաչապուրիի – կամ նոյնանման կարկանդակների – համար, իդալական մոցարելլան լաւագոյնն է: Մի քիչ յուղոտ է միայն: Կամ ել՝ արաբական պանիրները, հելլում, աքաուի, նապուլսի, թել-թել պանիր (ոչ այդ ապխտած – շատ համով – տեսակից որ գտնում ենք Հայաստանում, այլ խաչապուրիի համար աւելի նպատակայարմար՝ սպիտակ, աւելի կաթնային տեսակից) :

Պատասխանել

Օրացույց
Մայիս 2016
Երկ Երե Չոր Հնգ Ուրբ Շաբ Կիր
« Ապր   Հուն »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031