Լրահոս
Օրվա լրահոսը

Աղցան չինական կաղամբով

Մարտ 20,2016 12:30

Չինական կաղամբը, որը պարունակում է բազմաթիվ օգտակար նյութեր եւ վիտամիններ (մասնավորապես 4-5 անգամ ավելի շատ վիտամին C, քան սովորական կանաչ սալաթի՝ հազարաթերթիկի մեջ), արդեն մի քանի տարի է՝ հայտնվել է հայկական շուկայում, եւ պարզապես աններելի է այդ բույսը չընդգրկել խոհանոցում: Ճիշտ է, սովորական մառոլի համեմատ այն թանկ է, սակայն, նկատենք, որ մեկ հատ չինական կաղամբից կարելի է առնվազն երեք-չորս անգամ աղցան պատրաստել: Այն բավականին դիմացկուն է, եւ առնվազն 10-12 օր կարելի է պահել սառնարանում: Շատ նուրբ համ ունի եւ շատ լավ համադրվում է այլ բանջարեղենների եւ մսեղենի հետ:

Այս աղցանը, որ առաջարկում եմ, չինական ոճով է, եւ չինական խոհանոցի սիրահարները շատ կհավանեն, սակայն այն նաեւ բավականին չեզոք համ ունի, այնպես որ՝ սննդի հարցում ավանդապաշտները նույնպես դեմ չեն լինի փորձել:

Անհրաժեշտ մթերքները

Չինական կաղամբ- 0,5 հատ
Գազար- 1 հատ թարմ կամ 200 գրամ՝ կորեական աղցանի տեսքով
Բրնձի լապշա- 50 գրամ (կարելի է փոխարինել 3-4 ճաշի գդալ խաշած երկար բրնձով)
Վարունգ- 1 հատ
Սոյայի ծիլեր- 1 տուփ (կամ 350-400 գրամանոց տարայով պահածոյացված)
Թարմ կոճապղպեղ- 1 սմ-անոց կտոր
Քունջութ- 1 ճաշի գդալ (կարելի է վերցնել մեկական ճաշի գդալ սեւ եւ սպիտակ քունջութ կամ դրանցից որեւէ մեկը)
Դդմի կամ արեւածաղիկի սերմեր- 1 ճաշի գդալ
Բուսական յուղ- 4 ճաշի գդալ
Սոյայի սոուս- 3 ճաշի գդալ
Սխտոր- 2 պճեղ
Կանաչ սոխ- 7-8 հատիկ
Թարմ կանաչի՝ համեմ, մաղադանոս- մի քանի ճյուղ
Համեմունքներ՝ ըստ ճաշակի, այդ թվում՝ որեւէ կծու բան՝ կամ աղացած կարմիր պղպեղ կամ մի քանի կաթիլ տաբասկո սոուս

Պատրաստման եղանակը

axcan1 axcan2

Կտրատեք չինական կաղամբը, լցրեք աղցանամանի մեջ: Եթե թարմ գազար եք ավելացնելու՝ քերեք այն խոշոր քերիչով: Կարող եք թարմ գազարի փոխարեն ավելացնել կորեական աղցանի վիճակում գտնվող գազար: Երկար-բարակ կտրատեք նաեւ վարունգը: Սոյայի աղցանի վրա ավելացրեք նաեւ կտրատած կանաչին եւ կանաչ սոխը, քերած սխտորն ու կոճապղպեղը: Սոյայի ծիլերով տարայի միջից դատարկեք հեղուկը, իսկ ծիլերը լցրեք աղցանի վրա:

axcan3Բրնձի լապշան լցրեք ուժեղ եռացող ջրի մեջ եւ ուղիղ մեկ րոպեից անջատեք գազօջախը: Հանեք լապշան ցանցով, մի քանի վայրկյան պահեք սառը ջրի տակ, թողեք ցամաքի եւ ավելացրեք աղցանին: Եթե բրնձի լապշա չունեք, սովորական երկար բրինձը եփեք, սակայն չթողնեք շատ եփվի, կիսախաշ վիճակը լրիվ բավարար է: Ավելացրեք աղցանին:

axcan4

Թավան տաքացրեք, մեջը լցրեք դդմի կամ արեւածաղիկի սերմերը, քունջութը, եթե ունեք մանանեխի սերմեր, կարող եք ավելացնել նաեւ դա, կարող եք ավելացնել նաեւ հնդկական ընկույզ (քեշյու): Տաս-քսան վայրկյանից կարող եք գազօջախն անջատել: Տաքացած համեմունքները լցրեք աղցանի վրա: Ավելացրեք բուսական յուղն ու սոյայի սոուսը: Լավ խառնեք, եւ աղցանը պատրաստ է:

axcan5 axcan6Այս աղցանին կարող եք ավելացնել նաեւ պահածոյացված եգիպտացորեն կամ՝ տապակած հավի մանր կտորներ: Նկատենք, որ սոյայի սոուսն այստեղ նաեւ աղի դերն է տանում, սակայն եթե աղցանը ձեզ անալի թվա, կարող եք նաեւ պարզապես աղ ավելացնել:

axcan7Բարի ախորժակ:

Պատրաստեց ՄԵԼԱՆՅԱ ԲԱՐՍԵՂՅԱՆԸ

«Առավոտ»

19.03.2016

Համաձայն «Հեղինակային իրավունքի եւ հարակից իրավունքների մասին» օրենքի՝ լրատվական նյութերից քաղվածքների վերարտադրումը չպետք է բացահայտի լրատվական նյութի էական մասը: Կայքում լրատվական նյութերից քաղվածքներ վերարտադրելիս քաղվածքի վերնագրում լրատվական միջոցի անվանման նշումը պարտադիր է, նաեւ պարտադիր է կայքի ակտիվ հղումի տեղադրումը:

Մեկնաբանություններ (1)

Պատասխանել

  1. Հ.Շ. says:

    Այս համադամ եւ առողջարար ուտելիքը պատրաստելու ընթացքին, որպէսզի խանդավառվիք նաեւ այն գիտակցութեամբ որ… Հայրենիքին իսկ կը նպաստէք, միջազգային այս խոհանոցային կապերի հաստատումով, աչքի ծայրով հաճեցէք հետեւիլ հետեւեալ – բարձրագոյն – մակարդակի քաղաքական վերլուծութեան, հայ-չինական էական յարաբերութիւնների մասին՝

    https://www.youtube.com/watch?v=LmM6yrMp7NA

Պատասխանել

Օրացույց
Մարտ 2016
Երկ Երե Չոր Հնգ Ուրբ Շաբ Կիր
« Փետ   Ապր »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031