Թարմ ծովամթերք Հայաստանում գտնելը բարդ է, գտնելու դեպքում էլ՝ բավականին թանկ, սակայն սառեցրած ծովամթերքը մատչելի է, եւ որակական հատկանիշներով այնքան էլ չի զիջում թարմին: Ինչպես ասում են՝ «չեղած տեղից խեցգետինն էլ ձուկ է»: Պատրաստման եղանակը երկու դեպքում էլ, ըստ էության նույնն է, արդյունքը՝ հրաշալի:
Անհրաժեշտ մթերքները
Խառը ծովամթերք (կարելի է վերցնել նաեւ կոնկրետ մի տեսակի, որը հավանում եք, օրինակ՝ միայն ծովախեցիներ կամ մանրախեցգետիններ, գուցե՝ ութոտնուկներ)- 250-300 գրամ
Տալյատելե (իտալական լայն լապշա, կարող եք փոխարինել նաեւ սպագետիով կամ այլ տեսակի մակարոնեղենով)- 500 գրամ
Կարդացեք նաև
Սխտոր- 3-4 պճեղ
Բուսական յուղ- 4 ճաշի գդալ (ցանկալի է՝ ձիթապտղի յուղ)
Կարագ- 50 գրամ
Կծու թարմ պղպեղ- 1 հատ
Մաղադանոս- 1 կապ
Սպիտակ գինի-100 գրամ
Լոլիկ- 5-6 հատ (ձմռանը ավելի լավ է վերցնել սեփական հյութի մեջ պահածոյացված լոլիկ, որի համը շատ ավելի լավն է, քան ձմեռային թարմ լոլիկներինը)
Պատրաստման եղանակը
Մեծ կաթսայի մեջ լցրեք 3-4 լիտր ջուր, դրեք կրակին, երբ եռա, ավելացրեք 1 ճաշի գդալ աղ եւ տալյատելեն: Քանի որ ծովամթերքով թանձրուկը եփվում է ճիշտ այնքան ժամանակում, որքան պետք է մի կաթսա ջուրը տաքանալու, ապա՝ տալյատելեին եփվելու համար, կաթսան կրակին դնելու հետ միաժամանակ տաքացրեք նաեւ մեծ թավա: Լավ տաքացրած թավայի մեջ լցրեք ձիթայուղն ու կարագը, հենց հալվի ավելացրեք մանր կտրատած սխտորը եւ կծու պղպեղը: Եթե թարմ չիլի չունեք, վերցրեք աղացածը: Ապա ավելացրեք մաղադանոսի կեսը՝ պոչերի հատվածը: Եթե ծովամթերքը թարմ է, անմիջապես ավելացրեք ծովամթերքը, եթե սառեցված է՝ սկզբում լոլիկները լցրեք, որից հետո՝ ծովամթերքը՝ հենց սառած վիճակում, առանց ապասառեցնելու: Մեկ-երկու րոպեում սառույցը կհալվի: Ավելացրեք սպիտակ գինին: Այս ամենը պետք է տեւի մի քանի րոպե, ոչ ավելի:
Տալյատելեն հիմնականում 6-7 րոպեում է եփվում, չթողնեք դրանից ավելի եփվի: Ընդհանրապես սովորություն դարձրեք մակարոնեղենը մատուցել «ալ դենտե»՝ ատամի տակ «կռթկռթացող» վիճակում, այդ տարբերակով այն չի վնասի ձեր ստամոքսը: Իսկ այս դեպքում, քանի որ այն պետք է նաեւ ծովամթերքի հետ 1-2 րոպե եփվի, ապա ջրի մեջ գցելուց ուղիղ 5 րոպե անց վերցրեք կրակից, ջուրը քամեք, եւ եթե ծովամթերքի թավան արդեն բոլոր բաղադրիչներով լցված է, տալյատելեն լցրեք թավայի մեջ եւ խառնեք, որ թանձրուկն ամբողջովին պատի տալյատելեն: 1 րոպե անց արդեն կարող եք մատուցել: Լցրեք խորն ամանի մեջ, վրան կտրատեք մնացած մաղադանոսը եւ մատուցեք: Անմահական համ ունի:
Բարի ախորժակ:
Պատրաստեց Մելանյա ԲԱՐՍԵՂՅԱՆԸ
«Առավոտ»
13.02.2016
«Թարմ ծովամթերք Հայաստանում գտնելը բարդ է, գտնելու դեպքում էլ՝ բավականին թանկ »
………………………………………………………………
երեւի նկատի չէք առնում Արեւմուտքի Ծովահարսերը…
մեծաթիւ, անէն կողմ, հեշտօրէն մատչելի եւ աժան