Լրահոս
Օրվա լրահոսը

Ծովամթերքով տալյատելե

Փետրվար 14,2016 12:30

Թարմ ծովամթերք Հայաստանում գտնելը բարդ է, գտնելու դեպքում էլ՝ բավականին թանկ, սակայն սառեցրած ծովամթերքը մատչելի է, եւ որակական հատկանիշներով այնքան էլ չի զիջում թարմին: Ինչպես ասում են՝ «չեղած տեղից խեցգետինն էլ ձուկ է»: Պատրաստման եղանակը երկու դեպքում էլ, ըստ էության նույնն է, արդյունքը՝ հրաշալի:

Անհրաժեշտ մթերքները

Խառը ծովամթերք (կարելի է վերցնել նաեւ կոնկրետ մի տեսակի, որը հավանում եք, օրինակ՝ միայն ծովախեցիներ կամ մանրախեցգետիններ, գուցե՝ ութոտնուկներ)- 250-300 գրամ

Տալյատելե (իտալական լայն լապշա, կարող եք փոխարինել նաեւ սպագետիով կամ այլ տեսակի մակարոնեղենով)- 500 գրամ

Սխտոր- 3-4 պճեղ

Բուսական յուղ- 4 ճաշի գդալ (ցանկալի է՝ ձիթապտղի յուղ)

Կարագ- 50 գրամ

Կծու թարմ պղպեղ- 1 հատ

Մաղադանոս- 1 կապ

Սպիտակ գինի-100 գրամ

Լոլիկ- 5-6 հատ (ձմռանը ավելի լավ է վերցնել սեփական հյութի մեջ պահածոյացված լոլիկ, որի համը շատ ավելի լավն է, քան ձմեռային թարմ լոլիկներինը)

Պատրաստման եղանակը

Մեծ կաթսայի մեջ լցրեք 3-4 լիտր ջուր, դրեք կրակին, երբ եռա, ավելացրեք 1 ճաշի գդալ աղ եւ տալյատելեն: Քանի որ ծովամթերքով թանձրուկը եփվում է ճիշտ այնքան ժամանակում, որքան պետք է մի կաթսա ջուրը տաքանալու, ապա՝ տալյատելեին եփվելու համար, կաթսան կրակին դնելու հետ միաժամանակ տաքացրեք նաեւ մեծ թավա: Լավ տաքացրած թավայի մեջ լցրեք ձիթայուղն ու կարագը, հենց հալվի ավելացրեք մանր կտրատած սխտորը եւ կծու պղպեղը: Եթե թարմ չիլի չունեք, վերցրեք աղացածը: Ապա ավելացրեք մաղադանոսի կեսը՝ պոչերի հատվածը: Եթե ծովամթերքը թարմ է, անմիջապես ավելացրեք ծովամթերքը, եթե սառեցված է՝ սկզբում լոլիկները լցրեք, որից հետո՝ ծովամթերքը՝ հենց սառած վիճակում, առանց ապասառեցնելու: Մեկ-երկու րոպեում սառույցը կհալվի: Ավելացրեք սպիտակ գինին: Այս ամենը պետք է տեւի մի քանի րոպե, ոչ ավելի:

seafood1 seafood2 seafood3 seafood4

Տալյատելեն հիմնականում 6-7 րոպեում է եփվում, չթողնեք դրանից ավելի եփվի: Ընդհանրապես սովորություն դարձրեք մակարոնեղենը մատուցել «ալ դենտե»՝ ատամի տակ «կռթկռթացող» վիճակում, այդ տարբերակով այն չի վնասի ձեր ստամոքսը: Իսկ այս դեպքում, քանի որ այն պետք է նաեւ ծովամթերքի հետ 1-2 րոպե եփվի, ապա ջրի մեջ գցելուց ուղիղ 5 րոպե անց վերցրեք կրակից, ջուրը քամեք, եւ եթե ծովամթերքի թավան արդեն բոլոր բաղադրիչներով լցված է, տալյատելեն լցրեք թավայի մեջ եւ խառնեք, որ թանձրուկն ամբողջովին պատի տալյատելեն: 1 րոպե անց արդեն կարող եք մատուցել: Լցրեք խորն ամանի մեջ, վրան կտրատեք մնացած մաղադանոսը եւ մատուցեք: Անմահական համ ունի:

seafood5

Բարի ախորժակ:

Պատրաստեց Մելանյա ԲԱՐՍԵՂՅԱՆԸ

«Առավոտ»

13.02.2016

Համաձայն «Հեղինակային իրավունքի եւ հարակից իրավունքների մասին» օրենքի՝ լրատվական նյութերից քաղվածքների վերարտադրումը չպետք է բացահայտի լրատվական նյութի էական մասը: Կայքում լրատվական նյութերից քաղվածքներ վերարտադրելիս քաղվածքի վերնագրում լրատվական միջոցի անվանման նշումը պարտադիր է, նաեւ պարտադիր է կայքի ակտիվ հղումի տեղադրումը:

Մեկնաբանություններ (1)

Պատասխանել

  1. Հ.Շ. says:

    «Թարմ ծովամթերք Հայաստանում գտնելը բարդ է, գտնելու դեպքում էլ՝ բավականին թանկ »
    ………………………………………………………………
    երեւի նկատի չէք առնում Արեւմուտքի Ծովահարսերը…
    մեծաթիւ, անէն կողմ, հեշտօրէն մատչելի եւ աժան

Պատասխանել

Օրացույց
Փետրվար 2016
Երկ Երե Չոր Հնգ Ուրբ Շաբ Կիր
« Հուն   Մար »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29