Նրբահամ, բերանի մեջ հալվող քաղցրավենիք, որն իր յուրահատուկ համի շնորհիվ սիրվել է ողջ աշխարհում: Թվում է, թե այն չափազանց բարդ է պատրաստելը, սակայն փորձեք, եւ չեք զղջա:
Անհրաժեշտ մթերքները
Հիմքի համար
Չոր թխվածքաբլիթ- 150-200 գրամ (կախված ձեր թավայի չափսից, ինչպես նաեւ նրանից, թե որքա՞ն հաստ եք նախընտրում չիզքեյքի տակի խմորը)
Կարդացեք նաև
Կարագ- 100-150 գրամ
Կրեմի համար
Սերուցքային պանիր (իրական բաղադրատոմսում նախատեսվում է «Ֆիլադելֆիա», սակայն կարելի է վերցնել ավելի մատչելի տարբերակները, միայն թե ոչ մի դեպքում չշփոթեք եւ հալած պանիր չվերցնեք)- 700-900 գրամ (ի դեպ, կարող եք զանգվածի ¼-ը՝, բայց ոչ ավելին, փոխարինել նուրբ, առանց գնդիկների, բարձր յուղայնությամբ կաթնաշոռով)
Շաքարավազ (ցանկալի է շաքարեղեգնից ստացված ոսկեգույն շաքարավազը)- 200 գրամ
Բարձր յուղայնությամբ (20% եւ ավելին) թթվասեր- 200 գրամ
Ձու- 3 հատ
Ձվի դեղնուց- 2 հատ
ալյուր- 2 ճաշի գդալ
Կիտրոն- 1 հատ
Վանիլի մզվածք -1 ճաշի գդալ (կարելի է փոխարինել մեկ տուփ փոշի վանիլինով)
Պատրաստման եղանակը
Չիզքեյքերը՝ սերուցքային պանրով պատրաստված քաղցրավենիքները, ընդհանրապես, լինում են եփված եւ հում: Տիրամիսուն, օրինակ, հում չիզքեյքի տեսակ է: Կաթնաշոռային եփուկները՝ «զապեկանկա», եփված չիզքեյքերի շարքին են պատկանում: Նյույորքյան չիզքեյքը նույնպես եփված չիզքեյքերից է, համարվում է լավագույններից մեկն աշխարհում: Այն մատուցվում է ինչպես առանց որեւէ հավելումների, այնպես էլ տարբեր մրգերի կամ հատապտուղների «թոփինգ»-ով: Դասական տարբերակներից մեկում «Նյու Յորք» չիզքեյքի վրա, պատրաստ լինելուն պես, քսում են թթվասերի, կիտրոնի հյութի եւ շաքարավազի խառնուրդ, ապա եւս մի քանի րոպեով դնում են ջեռոցը:
Սակայն ամենատարածվածը առանց հավելումների տարբերակն է:
Չոր թխվածքաբլիթը, որը կարող է լինել ինչպես ամենահասարակ «պեչենին», այնպես էլ՝ վարսակի փաթիլներով կամ շոկոլադի կտորներով թխվածքաբլիթ, լավ մանրացրեք: Դա կարող եք անել ինչպես խոհանոցային կոմբայնի օգնությամբ, այնպես էլ ավելի պարզ եղանակով՝ լցրեք ամուր տոպրակի մեջ եւ գրտնակով «ջարդեք», ապա փշրանքները գրտնակեք մի քանի անգամ, մինչեւ լավ մանրանան:
Կարագը հալեցրեք, ավելացրեք թխվածքաբլիթի փշրանքներին, լավ խառնեք:
Անջատվող եզրերով թավայի (разъемная форма) եզրերը կարագոտեք: Թավայի հատակին լցրեք կարագախառն փշրած թխվածքաբլիթը եւ լավ սեղմեք, որ դառնա ամուր խմորաշերտ: Դրեք 160 աստիճանով նախապես տաքացրած ջեռոցը՝ 10-12 րոպեով: Հանեք, թողեք սառչի, սակայն ջեռոցը մի անջատեք:
Այդ ընթացքում պատրաստեք կրեմը: Սերուցքային պանիրը, ալյուրը, թթվասերը, շաքարավազը լցրեք թասի մեջ եւ լավ խառնեք՝ մինչեւ միատարր զանգված դառնա: Ցանկալի է ձեռքով հարել, բայց եթե էլեկտրական հարիչ եք օգտագործում, ապա միայն ամենադանդաղ ռեժիմով հարեք: Ավելացրեք ձվերն ու դեղնուցները, վանիլը: Կիտրոնը քերեք քերիչի ամենամանր անցքերով, ավելացրեք կրեմին: Ավելացրեք նաեւ կիտրոնի հյութ՝ 2-3 ճաշի գդալ: Այս ամենը նորից լավ խառնեք:
Ջեռոցի թավան, որի մեջ արդեն եփված եւ սառած խմորն է, լավ փաթաթեք փայլաթիթեղով: Այդ թավան դրեք ավելի մեծ թավայի մեջ, որի հատակին մեկ-երկու բաժակ ջուր լցրեք: Ըստ էության, ջրային բաղնիք է ստացվում: Գոլորշին, որն այդ ջրի շնորհիվ, առաջանում է ջեռոցում, օգնում է չիզքեյքին համաչափ եփվել, չչորանալ: Պատրաստի կրեմը լցրեք խմորի վրա, եւ դրեք ջեռոցը, որը, հիշեցնեմ, 160 աստիճան տաք է: 15 րոպե անց ջեռոցի ջերմաստիճանն իջեցրեք մինչեւ 90-100 աստիճան, եւ թողեք եփվի մոտ մեկ ժամ: Ապա անջատեք ջեռոցը, սակայն մի հանեք թխվածքը: Երկու-երեք ժամ հետո, երբ ջեռոցն ու չիզքեյքն արդեն հովացած կլինեն, հանեք ջեռոցից:
Զգուշությամբ հանեք հիմնական թավան՝ ջրով լցված թավայի մեջից: Հեռացրեք փայլաթիթեղը, եւ չիզքեյքը դրեք սառնարան՝ առնվազն 3-4 ժամով: Սառնարանից հանելուց հետո բութ դանակով անցեք խմորի եզրերով, ապա հեռացրեք թավայի անջատվող եզրը: Տափակ դանակով զգուշությամբ առանձնացրեք խմորը նաեւ թավայի հատակից, դրեք մատուցարանի վրա: Կարող եք մատուցել հենց այդպես, սակայն կարող եք մատուցել նաեւ չիզքեյքի վրա որեւէ հատապտղի թանձրուկ քսելով:
Ես, օրինակ, այս անգամ հապալասի թանձրուկ էի պատրաստել: 200 գրամ սառեցրած հապալասը (կարող եք փոխարինել ցանկացած այլ թարմ կամ սառեցրած հատապտղով կամ կորիզահան բալով) 4 ճաշի գդալ շաքարավազի եւ 2 ճաշի գդալ ջրի հետ եփել մարմանդ կրակի վրա՝ անընդհատ խառնելով: Առաջին իսկ պղպջակներն ի հայտ գալուն պես ավելացնել 2 ճաշի գդալ եգիպտացորենի ալյուրը՝ 1 ճաշի գդալ ջրով բացված: Եվս երկու րոպե եփվելուց հետո անջատել, թողնել լավ սառչի, լցնել պատրաստի չիզքեյքի վրա:
Բարի ախորժակ:
Պատրաստեց Մելանյա ԲԱՐՍԵՂՅԱՆԸ
«Առավոտ» օրաթերթ
30.01.2016
«փորձեք, եւ չեք զղջա: » ?
չէ, զղջալու էք, հաստատ
յաջորդ առաւօտ, երբ որ կշեռքին վրայ բարձրանաք…
Պարոն Հ. Շ., շատ ճիշտ եք… 🙂 Բայց չփորձելու դեպքում զղջալու ավելի մեծ պատճառ կլինի 🙂