Լրահոս
ՄԻՊ-ն էլ տեղյա՞կ չէ
Օրվա լրահոսը

Մի մոռացեք սննդում ներառել նաեւ պրաս սոխը

Նոյեմբեր 09,2015 11:30

Պրաս սոխը կամ ինչպես ընդունված է այն անվանել նաեւ պրաս, սավզա, Հայաստանում օգտագործվել է վաղ ժամանակներից, սակայն ներկայումս կամաց-կամաց մոռացության է մատնվում։ Այն լինում է երկու տեսակ՝ տեղական, որը նեղ տերեւներով է եւ Միջերկրական ծովի ավազանից ներմուծված, որի տերեւներն ավելի մսալի են, իսկ սոխուկները՝ հյութալի։ Սննդի մեջ պիտանի են նրանց թարմ տերեւները (հետագայում փայտանում են), իսկ սոխուկները՝ աղցանի ձեւով։ Չորացրած վիճակում այն օգտագործվում է որպես համեմունք։ Պրաս սոխն ունի համային բարձր հատկություններ, ախորժաբեր է եւ օժտված է մարսողական ուղու, լյարդի, լեղապարկի գործունեությունն ակտիվացնող հատկությամբ։ Այն հարուստ է շատ օգտակար նյութերով, այդ թվում՝ մի շարք վիտամիններով եւ կարոտինով, ինչպես նաեւ պարունակում է կալցիում, երկաթ, ֆոսֆոր, մագնեզիում, հարուստ է ասկորբինաթթվով, հանքային աղերով եւ յուրահատուկ բակտերիասպան հատկություն ունեցող եթերային նյութերով։ Ժողովրդական բժշկության մեջ օգտագործվել է գիրացման դեմ, ինչպես նաեւ հոդացավերի ու երիկամների քարերի բուժման համար։ Շնորհիվ մեծ քանակության կալիումական աղի, այն օգտակար է ոչ միայն գիրության, այլեւ ռեւմատիզմի բուժման համար: Այն հակացուցված է միայն ստամոքսի եւ 12-մատնյա աղու հիվանդությունների ժամանակ:

Պրաս սոխը կարելի է պահեստել ձմռան համար, անհրաժեշտ է միայն թաղել ավազի մեջ եւ պահել մառանի սառը մասում:

Պրաս սոխի մի առանձնահատկությունն էլ նրանում է, որ այն ցրտադիմացկուն է, աճը դադարում է միայն 25 աստիճանից բարձր ցրտահարության դեպքում, եւ այսպիսով անընդհատ աճելով՝ հնարավորություն է ստեղծվում թարմ պրաս սոխից օգտվել մինչեւ ուշ աշուն։ Սա մեծ առավելություն է, քանի որ այդ ժամանակաշրջանում թարմ բանջարեղենը սկսում է պակասել։

Պատրաստեց ԱՆՈՒՇ ՄԱԹԵՎՈՍՅԱՆԸ

«Առավոտ» օրաթերթ
07.11..2015

Համաձայն «Հեղինակային իրավունքի եւ հարակից իրավունքների մասին» օրենքի՝ լրատվական նյութերից քաղվածքների վերարտադրումը չպետք է բացահայտի լրատվական նյութի էական մասը: Կայքում լրատվական նյութերից քաղվածքներ վերարտադրելիս քաղվածքի վերնագրում լրատվական միջոցի անվանման նշումը պարտադիր է, նաեւ պարտադիր է կայքի ակտիվ հղումի տեղադրումը:

Մեկնաբանություններ (1)

Պատասխանել

  1. Տիգրան says:

    Այդ ի՞նչ ցրտահարության տեսակ է` 25 աստիճանից բարձ: Մի քիչ լուսավորեք, խնդրում եմ: Շնորհակալություն:

Պատասխանել

Օրացույց
Նոյեմբեր 2015
Երկ Երե Չոր Հնգ Ուրբ Շաբ Կիր
« Հոկ   Դեկ »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30