Ժամանակին, հիշում եմ, ընդունված էր, որ մարտի 8-ին տղամարդիկ կանանց նվեր էին մատուցում՝ նրանց փոխարեն տարվա մեջ այդ մի օրը տան գործերն անելով՝ մաքրում էին տունը, լվանում էին ափսեները, սուրճ էին պատրաստում եւ ճաշ եփում: Չգիտեմ՝ այդ ավանդույթը որքանո՞վ է պահպանվել հիմա, սակայն անկախ նրանից, թե ո՞վ է պատրաստելու տոնական ընթրիքը, առաջարկում եմ այս գունեղ, շատ համեղ եւ տոնական եղանակով պատրաստված հավի բաղադրատոմսը:
Անհրաժեշտ մթերքները
Հավ- 1 կգ (կամ կարող եք վերցնել միայն հավի բուդ կամ կրծքամիս՝ ըստ ձեր նախասիրության)
Ձիթապտղի յուղ- 4-5 գդալ
Մածուն- 3 գդալ
Չորացրած հազրեվարդ կամ ուրց
Աղացած կարմիր պղպեղ
Սխտոր- 1 գլուխ
Կոճապղպեղ- 1 սմ երկարությամբ կտոր
Աղ- ըստ ճաշակի
Կարտոֆիլ- 6-7 հատ
Սոխ- 1-2 գլուխ
Պրաս (բուլղարական սոխ կամ лук порей)- 1 ճյուղ
Կարմիր թարմ պղպեղ- 2-3 հատ
Կիտրոն- 1-2 հատ
Ձիթապտուղ (ցանկալի է տարբեր գույների)- կես բաժակ
Կապար (каперсы)- 1 թեյի գդալ
Չերրի տեսակի լոլիկ-8-10 հատիկ
Պատրաստման եղանակը
Կարդացեք նաև
Նախապես պատրաստեք հավը: Լավ լվացեք, կտրատեք: Աղ, կարմիր աղացած պղպեղ, 2 ճաշի գդալ ձիթապտղի յուղ, քերած սխտոր եւ քերած կոճապղպեղ, չորացրած հազրեվարդ կամ ուրց՝ այս բոլորը լցրեք հավի կտորների վրա, ավելացրեք նաեւ մածունը եւ լավ տրորեք, որ բոլոր կտորներին բաժին հասնեն համեմունքներից:
Թողեք մի քանի ժամ հանգստանա:
Կարող եք 2-4 ժամ թողնել սենյակային ջերմաստիճանում եւ մինչեւ երկու օր՝ սառնարանում:
Մաքրեք, լվացեք եւ կտրատեք բանջարեղենը: Հրակայուն ամանի տակ մի քիչ ձիթապտղի յուղ լցրեք, վրան լցրեք կտրատած բանջարեղենը՝ բացի լոլիկից, ձիթապտուղները:
Դրանց վրա աղ արեք, համեմեք աղացած պղպեղով եւ չորացրած կանաչիներով, դրեք հավի կտորները: Հավի կտորների վրա դրեք կտրատած կիտրոնը եւ լոլիկները: Դրեք 230-250 աստիճան տաքացրած ջեռոցը մոտ մեկ ժամով:
Ընթացքում պարբերաբար ստուգեք հավիկների եւ կարտոֆիլի պատրաստվածության աստիճանը: Եթե պատառաքաղը հանգիստ մտնում է հավի կտորի մեջ եւ միջից զուլալ սպիտակ հյութ է հոսում, ուրեմն պատրաստ է:
Այս ճաշատեսակի հետ մի բաժակ սառը չոր սպիտակ գինին շատ տեղին կլինի: Բարի ախորժակ:
Պատրաստեց ՄԵԼԱՆՅԱ ԲԱՐՍԵՂՅԱՆԸ
«Առավոտ»
07.03.2015