Լրահոս
Օրվա լրահոսը

Ուզբեկական փլավ

Մարտ 01,2014 13:55

Իսկական ուզբեկական փլավն անկրկնելի համ ունի եւ պատրաստման բազմաթիվ նրբություններ: Այս բաղադրատոմսը դրա թեթեւացրած՝ արագ եւ հեշտ պատրաստվող տարբերակն է:

Ուզբեկական փլավի պատրաստման կարեւորագույն պայմաններից մեկը «չորս մեկերի» 1:1:1:1 հարաբերակցությունն է՝ 1-ական բաժին (կիլոգրամ) բրինձ, գազար, սոխ եւ գառան միս: Բնականաբար՝ շատ կամ քիչ պատրաստելու դեպքում այս նույն մթերքները հավասարաչափ բազմապատկվում կամ հակառակը՝ պակասում են: Շատ կարեւոր է նաեւ ամբողջական գլուխ սխտորի տեղադրումը փլավի վրա՝ վերջում: Եվ իհարկե՝ համեմունքները՝ զիրա եւ բարբարիս: Դրանք երկուսն էլ վաճառվում են մեր քաղաքում՝ սուպերմարկետներում եւ շուկաներում: Ուզբեկական փլավի համար շաֆրան պարտադիր չէ, բայց այն գտնելու դեպքում՝ կարելի է օգտագործել, հրաշալի համ եւ գույն է տալիս: Իսկական շաֆրան Հայաստանում ես չեմ տեսել՝ այն շատ թանկարժեք համեմունք է: Սակայն վաճառվում են նույնքան գունեղ ու հոտավետ փոխարինիչներ, որոնց տուփերի վրա գրված է «շաֆրան» ու իրենցից ներկայացնում են այլ բույսից ստացված դեղին փոշի: Եթե փոշի է, ուղղակի լցրեք համեմունքների հետ, իսկ եթե իսկական շաֆրան ունեք, ապա մի քանի թելիկի վրա (իսկական շաֆրանն իրենից ներկայացնում է ծաղիկի առէջ) լցրեք եռացած ջուր կամ արգանակ եւ մի քանի րոպե թողեք, որ գույնը տա:

uzbek_plav_05

Եվ այսպես՝ մեզ անհրաժեշտ է

1 կգ գառան կամ ոչխարի փափկամիս
1 կգ գազար
1 կգ սոխ
1 կգ բրինձ (ցանկալի է կլոր բրինձ)
2-3 գլուխ սխտոր
1 ճաշի գդալ զիրա
1ճաշի գդալ չորացրած բարբարիս
Շաֆրան
Աղ
1 բաժակ բուսական յուղ
Ոչխարի ոսկորների արգանակ կամ ուղղակի եռացրած ջուր

Պատրաստումը

Եթե հյուրեր ունեք՝ կարող եք նախապես պատրաստել փլավի մսա-բանջարեղենային բաղկացուցիչները՝ զիրվակը, իսկ հյուրերի գալուց 20-30 րոպե առաջ ընդամենն ավելացնել արգանակն ու բրինձը:

Արգանակի համար նախօրոք առատ ջրով եփեք գառան ոսկորները՝ մեջը գցելով մեկ գազար, մեկ պճեղ սխտոր եւ մեկ գլուխ սոխ: Աղն ավելացրեք արգանակի եփվելուց մեկ ժամ հետո, եւս տաս րոպե թողեք եփվի եւ:

uzbek_plav_04

Ծանր, ցանկալի է՝ չուգունից թավայի մեջ լավ դաղեք բուսական յուղը, մեջը տապակեք կտրատած սոխը, թող լավ կարմրի, ավելացրեք կտրատած գազարը, միսը, համեմունքները եւ աղը: Մոտ կես ժամ այս զիրվակը լավ տապակեք:

Եթե նախապես եք պատրաստում, կարող եք այս էտապում գործը դադարեցնել: Հյուրերի գալուց կես ժամ առաջ տաքացրեք զիրվակը, լավ խառնեք, ավելացրեք լվացած եւ ջրքամված բրինձը, էլի խառնեք եւ վրան լցրեք արգանակ՝ այնքան, որ ամբողջությամբ ծածկի ձեր զիրվակն ու բրինձը եւ դեռ երեք մատ էլ բարձր լինի: Կափարիչով հերմետիկ փակեք եւ կրակը ցածրացրեք:

uzbek_plav_03uzbek_plav_02

 

uzbek_plav_01 Տաս-տասնհինգ րոպեից բացեք կափարիչը եւ գդալով մեջը փորեք, սխտորի լավ լվացած ամբողջական գլուխները խրեք մեջը, կափարիչը սրբիչով փաթաթեք եւ հերմետիկ փակեք կաթսան ու անջատեք կրակը, ինքն իր գոլորշիով կեփվի: Քանի դեռ թարմ սխտորը դուրս չի եկել, հներն էլ արդեն շատ են հնացել՝ սխտորը կարող եք ոչ թե ամբողջական գլխով դնել, այլ՝ պճեղներով, այն էլ՝ մաքրած:

Բարի ախորժակ:

Պատրաստեց Մելանյա ԲԱՐՍԵՂՅԱՆԸ

Համաձայն «Հեղինակային իրավունքի եւ հարակից իրավունքների մասին» օրենքի՝ լրատվական նյութերից քաղվածքների վերարտադրումը չպետք է բացահայտի լրատվական նյութի էական մասը: Կայքում լրատվական նյութերից քաղվածքներ վերարտադրելիս քաղվածքի վերնագրում լրատվական միջոցի անվանման նշումը պարտադիր է, նաեւ պարտադիր է կայքի ակտիվ հղումի տեղադրումը:

Մեկնաբանություններ (0)

Պատասխանել

Օրացույց
Մարտ 2014
Երկ Երե Չոր Հնգ Ուրբ Շաբ Կիր
« Փետ   Ապր »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31