Որքան գունավոր ու վառվռուն են մեր սննդակարգում օգտագործվող մրգերն ու բանջարեղենը, այնքան ավելի քիչ հակաքաղցկեղային նյութեր են պարունակում նրանք. այս մասին հայտնում են ամերիկացի դիետոլոգները:
Օրինակ կարմիր խնձորն իր մեջ պարունակում է այնպիսի գունանյութեր, որոնք օգտակար են, եւ պաշտպանում են ԴՆԹ-ի բջիջները քաղցկեղից: Նմանատիպ ազդեցություն ունի նաեւ «բրոկոլին», անանասը եւ այլն: Նարնջագույն մրգերն ու բանջարեղենը «իրենց պաշտպանության տակ» են վերցնում հաստ աղիքը, շագանակագեղձն ու թոքերը:
Դիետոլոգները այս ամենը բացատրում են հետեւյալ կերպ. բանն այն է, որ այս տեսակ մրգերի ու բանջարեղենի մեջ եղած գունանյութերը հակաթույնի դեր են կատարում՝ պաշտպանելով օրգանիզմում եղած առողջ բջիջները քաղցկեղից:
Լիկա ԳԼԱՄՈՒՌՅԱՆ