Լրահոս
Օրվա լրահոսը

Երևանում անգամ սուրճի ծառ են աճեցնում

Մայիս 11,2012 14:43

Երևանում կանաչ, թարմ և փարթամ սրճենի տեսնելը ինձ համար պարզապես անակնկալ էր: Բայց որքան էլ զարմանալի թվա, ստացվում է, որ Երևանում հնարավոր է անգամ սուրճ աճեցնել, եթե իհարկե այն ունենա Արթուրի պես «խնամակալ»: Այս ծառը մեր քաղաքում ապրում է դեռ «մանկուց»: «Սուրճի ծառը Հայաստան է բերվել Սոչիից: Քանի որ մեր բնակլիմայական պայմաններն այնքան էլ բարենպաստ չեն սրճենի աճեցնելու համար, այս ծառը յուրահատուկ ուշադրություն է պահանջում: Բայց, ինչպես տեսնում եք, այն ծաղկում է, անգամ նրա ճյուղերից նորերն ենք կարողանում աճեցնել»,- պատմում է Արթուր Ավետիսյանը:

Հայերիս համար սուրճն ունի ամենատարբեր նշանակություններ: Ոմանց համար այն պարզապես առիթ է հանդիպելու ու զրուցելու, բայց Արթուրի և նրա ընտանիքի համար սուրճը և սրճենին այլ նշանակություն են ստացել: Ամանորին բոլորս զարդարել էինք տոնածառները, իսկ Արթուրն ու իր փոքրիկը` սրճենին: Հայաստանում ծառն իրեն այնքան լավ է զգացել, որ շարունակել է աճել և անգամ բերք տալ: Թեպետ այդ բերքն, առանց մշակման, առօրյայում օգտագործելն այնքան էլ ցանկալի չէ: «Առօրյայում իհարկե այս սուրճն օգտագործում ենք երբեմն, բայց պարտադիր խառնում ենք սովորական հետ: Իր բնական վիճակով սուրճն օգտագործելը կարող է վատ հետևանքներ ունենալ. օրինակ, գլխացավ, սրտխառնուք կամ

ավելի վատ նույնիսկ»:

Արթուրի ներկայացրած այս վատ հետևանքներն առավել վառ պատկերացնելու համար հետաքրքիր է իմանալ սուրճի բացահայտման պատմությունը: Առաջին անգամ այնհայտնաբերել է հասարակ մի հովիվ: Նա իր ոչխարների հոտը տարել էր արածեցնելու, հետո թողել նրանց միայնակ ու հեռացել: Երբ վերադարձել է, տեսել է կենդանիներին անիմաստ թռչկոտելիս ու խելագար շարժումներ անելիս: Հովիվը երկար մտածելուց հետո հասկացել է, որ ոչխարները կերել են կոֆֆեայի սերմնահատիկները, և դրա մեջ պարունակվող կոֆֆեինի ազդեցության պատճառով հայտնվել են նման վիճակում:

Արթուրի` սուրճ աճեցնելու հանգամանքը բավականին հետաքրքիր է: Հայերի մասին պատմությունները, սակայն, այսքանով չեն սահմանափակվում: Ֆրանսիական աղբյուրներից պարզվում է, որ Մարսելում առաջին բացօթյա սրճարանը հիմնել են հենց հայերը: Դա վերագրվում է սրճարանային բանվոր իզմիրցի Սերովբեին, որը նախ բացօթյա սրճարան ստեղծելու իր առաջարկը ներկայացրեց տիրոջը, ապա 1684թ.–ին գաղափարն իրականություն դարձրեց նաև Փարիզում: Իսկ ընդհանրապես բավական մեծ է հայերի դերը Եվրոպայում սուրճի տարածման գործում, կան փաստեր, ըստ որոնց Վիենայի թուրքական պաշարման ժամանակ սուրճի առաջին հատիկները քաղաք են բերել հենց ավստրիաբնակ հայերը:

 

 

Լուսինե Մանուկյան

Համաձայն «Հեղինակային իրավունքի եւ հարակից իրավունքների մասին» օրենքի՝ լրատվական նյութերից քաղվածքների վերարտադրումը չպետք է բացահայտի լրատվական նյութի էական մասը: Կայքում լրատվական նյութերից քաղվածքներ վերարտադրելիս քաղվածքի վերնագրում լրատվական միջոցի անվանման նշումը պարտադիր է, նաեւ պարտադիր է կայքի ակտիվ հղումի տեղադրումը:

Մեկնաբանություններ (0)

Պատասխանել

Օրացույց
Մայիս 2012
Երկ Երե Չոր Հնգ Ուրբ Շաբ Կիր
« Ապր   Հուն »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031