Ըստ HealthDay News-ի՝ նոր հետազոտությունը ցույց է տվել, որ սուրճը պաշտպանում է գլխի եւ պարանոցի քաղցկեղից: Գիտնականները վերլուծել են գլխի եւ պարանոցի քաղցկեղի համաճարակաբանության միավորման 9 ուսումնասիրությունների տվյալները եւ պարզել են, որ օրական 4 եւ ավելի գավաթ սուրճը 39 տոկոսով նվազեցնում է բերանի եւ կոկորդի քաղցկեղի զարգացման վտանգը:
Այս հայտնագործությունն ունի կարեւորագույն նշանակություն, քանի որ գլխի եւ կոկորդի քաղցկեղային հիվանդությունները կրում են ծանր բնույթ, իսկ հիվանդների ապաքինվելու հնարավորությունը չնչին է: Բացի այդ, նման եզրակացության գիտնականները հանգել են լայնամասշտաբ հետազոտությունից հետո:
—
The normal processes of the aging brain remain poorly understood, and some degree of memory loss is expected in usual senescence. Approximately 10% of the population over age 70 years will have significant memory loss, and at least half of these cases of dementia will be attributed to Alzheimer disease (AD).